Zpravodajec z kauzy Nagyová: Nečas to věděl. Věřil nám

04.11.2013 7:20

Údajně nezákonné sledování bývalé manželky expremiéra Petra Nečase Radky provedla vojenská tajná služba kvůli tomu, že právě vojenské tajné službě Nečas prý důvěřoval. V rozhovoru pro server Novinky.cz to uvedl jeden z pracovníků Vojenského zpravodajství, který je v kauze obviněn, Jan Pohůnek.

Zpravodajec z kauzy Nagyová: Nečas to věděl. Věřil nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Ten na otázku, proč si jako zkušený zpravodajec nepoložil otázku, proč má Radku Nečasovou sledovat zrovna vojenská tajná služba, uvedl: „Samozřejmě jsem se na to ptal, proč my, proč to má dělat Vojenské zpravodajství, a de facto mi ředitel říkal: Protože nám premiér věří. A požádal generála, aby to udělal,“ uvedl Pohůnek, podle kterého mu provedení akce nařídil ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník.

Na námitku, proč takovou akci neprovedla civilní tajná služba Bezpečnostní informační služba či Úřad pro zahraniční styky a informace, uvedl: „Já jsem nedostal informace, o jaké konkrétní podezření jde. Nicméně jak říkám, pan premiér je nositelem informací z prostředí vojenství, v té době se rozhodovalo o určitých věcech, třeba o gripenech a dalších. Ale na otázku, proč se zrovna premiér obrátil na nás, nejsem schopen odpovědět, protože to nevím.“

Páleník Pohůnkovi prý sdělil, že by se okolo rodiny Nečase mohly pohybovat blíže nespecifikované osoby. „Dostal jsem zkrátka úkol, že by mohlo dojít k ohrožování rodiny včetně manželky s tím, že máme prověřit, jestli se kolem nemotají nějaké podezřelé osoby,“ uvedl Pohůnek s tím, že Páleník mu sdělil, že jde o podnět přímo od tehdejšího premiéra Nečase.

Akce, která je nyní označována jako nezákonné sledování Radky Nečasové, trvala podle Pohůnka zhruba dva týdny na přelomu loňského října a listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…