Zrada. Tohle je důkaz, že vláda hraje ve věci uprchlíků s národem špinavou hru a do očí mu lže. Babiš, kníže, Okamura či Keller promlouvají

14.09.2016 15:52

ANKETA Vláda 31. srpna schválila vypsání zakázky za 520,5 milionu korunu na integraci šesti tisíc imigrantů v letech 2017 až 2019.

Zrada. Tohle je důkaz, že vláda hraje ve věci uprchlíků s národem špinavou hru a do očí mu lže. Babiš, kníže, Okamura či Keller promlouvají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čekání na pokračování schůze sněmovny v důsledku nepřítomnosti žádného člena vlády

Když částku vydělíme šesti tisíci, znamená to 86 750 korun na jednoho imigranta. A jde pouze o „integraci“. Nejsou zahrnuty ubytování, strava, zdravotní péče.

Na tu půlmiliardu už jistě číhá i sluníčkářská partička protřelá ve stínohrách „outsourcingu“

ParlamentníListy.cz se politiků zeptaly, co si o tom myslí. Obhájci říkají, že jde o prevenci a přípravu na krajní variantu. Kritici říkají, že jde o důkaz, že vláda podvádí lidi a ve skutečnosti s přijímáním uprchlíků počítá, ačkoli tvrdí opak. Jde prý také o možný obrovský byznys pro „neziskové“ organizace. Se zakázkou mají problém i někteří koaliční politici.

„Přiznám se, že předložený materiál ministerstva vnitra na integraci dvou tisíců migrantů ročně na tři příští léta mě původně zaskočil. O to více, že byl zařazen na jednání vlády krátce poté, co ministr Chovanec prohlásil, že do konce roku nepřijmeme jediného syrského uprchlíka z Turecka. Bylo nám však vysvětleno, že zakázka se týká běžné agendy ministerstva vnitra a nesouvisí s tlakem na relokace uprchlíků ze strany Evropské komise a do ČR, protože k nám přicházejí ročně stovky žadatelů o azyl z jiných částí světa, z velké většiny z východní a jihovýchodní Evropy, zejména z Ukrajiny, a že cena zakázky je stropem vycházejícím z maximálně odhadovaného počtu žadatelů 2017 až 2019 a její reálná výše se bude odvíjet teprve od jejich skutečného počtu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš

Anketa

Myslíte, že se Hillary Clintonová stane prezidentkou USA?

7%
93%
hlasovalo: 6382 lidí

„Je to prevence, zodpovědná příprava na krajní variantu. Předpokládá se, že kapacita bude využita jen ve zlomku,“ sdělil ParlamentnímListům.cz vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Vláda nedělá, co má, ale dělá, co nemá. Včera jsem poněkolikáté navrhl, abych svolal jednání nejvyšších představitelů parlamentních stran a započal debatu o společném postoji ČR v zahraniční politice. Má-li být Česká republika silná, tak musíme být sjednoceni na české národní pozici. To v současné chvíli chybí, Česká republika je při jednání v zahraničí slabá,“ domnívá se předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„Je to důkaz, že Sobotka s Babišem celému národu do očí lžou, když tvrdí, že nechtějí přijímat imigranty. Toto už dál nejde, na každého ministra vlády jsme za tuto zakázku podali trestní oznámení. Doufáme, že orgány činné v trestním řízení budou konat,“ informoval předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„To téma klade hned několik otázek. Vznáší je jak nad počtem těch, koho máme ‚integrovat‘, tak nad rozpočtovou částkou, kterou to spolyká – a tím spíš nad tím, komu má skončit na účtech. A v kostce tak shrnuje celou třeskutě nearomatickou roli, v níž si libují zdejší ‚sluníčkáři‘. Napřed přihrbeně mlčeli, pokud si rovnou nepřisadili, když chřadnoucí ‚ředitel zeměkoule“ zavelel i svým satelitům, že musí do brutálních válek za ‚změnu režimu‘. A teď nás zkouší vydírat, že psance toho darebáctví musíme vzít na ‚byt a stravu‘ i u nás. Na tu půlmiliardu už jistě číhá i partička, protřelá ve stínohrách ‚outsourcingu‘. Musel by se stát zázrak, aby v ní nehráli první housle právě ‚sluníčkáři‘ – a jejich sponzoři,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Neznajíc zakázku, těžko se k tomu vyjádřit. Čím lepší integrace, tím méně potíží později,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Premiér Sobotka, pan ministr Babiš a další ministři české vlády nám opakovaně tvrdili a stále tvrdí, že odmítají kvóty a naše země nebude přijímat žádné imigranty. Nechápu, jak je tedy vůbec možné, že česká vláda v naprosté tichosti odsouhlasí veřejnou zakázku na přijímání 6 000 imigrantů! V situaci, kdy oficiální stanovisko české vlády zní, že vláda nedopustí přijímání imigrantů, je zadání veřejné zakázky na jejich budoucí integrování jasně nehospodárné plýtvání penězi našich občanů. Má se za ni realizovat něco, co podle slov vládních představitelů nikdy nenastane. Vyhazujete tedy peníze oknem. V celé Evropě sílí radikální islamismus a počet teroristických útoků neustále narůstá. Dnes se už neptáme, co kdyby se nějaký útok stal, ale ptáme se, kdy a kde se stane. Takový krok je tedy přímé ohrožení bezpečnosti občanů našeho státu. Nedokážu si představit, jaká vláda na světě by takto nezodpovědně ohrozila vlastní občany,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Navenek vláda obelhává občany, že prý nechtějí kvóty. Půlmiliarda je zlomek toho, co nás migranti budou stát. Vloni dala vláda na imigranty čtyři miliardy

„Sobotkova a Babišova vláda je šílená a jedná přímo proti vůli většiny obyvatel České republiky. Už jsem kvůli té nehoráznosti interpeloval minulý týden ve sněmovně premiéra Sobotku a v klidu mi toto rozhodnutí vlády nejen potvrdil, ale obhajoval ho i jako správné. A navenek přitom vláda obelhává občany, že prý nechtějí kvóty. Fígl je v tom, že migranty přijímá vláda nejen na základě kvót, se kterými nakonec Sobotka s Babišem souhlasili, ale také navíc dobrovolně. A natrvalo je zabydlují u nás a potají plánují další. Ta půlmiliarda je ovšem jen zlomek toho, co nás migranti budou stát – jde vlastně jen o peníze na neziskovky a jejich pseudoprojekty na integraci, která je však podle našeho hnutí SPD v praxi nemožná. Protože muslim, který by se nechal integrovat a přijal myšlenky, že český zákon je nadřazený Koránu, že homosexuálové a ženy jsou plnoprávní lidé, tak takový muslim by už nebyl muslim, ale odpadlík, kterého jiní muslimové musejí zabít,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Částka odsouhlasená Sobotkovou a Babišovou vládou samozřejmě nezahrnuje ty nejzásadnější a nejvyšší náklady, tedy například na zdravotní péči, na živobytí pro nepracující migranty nebo na bezpečnost – tedy na ochranu společnosti před lidmi, kteří nás považuji za své otroky a jako argument znají od dětství jen nůž, mačetu a kalašnikov. Vždyť jen vloni utratila Sobotkova a Babišova vláda za migranty téměř čtyři miliardy korun – a to vše na úkor našich potřebných občanů. Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie prosazuje od počátku nulovou toleranci nezákonné migrace a prosazujeme zákaz propagace islámského práva šaría na území České republiky,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa říká, že zakázka na generálního integrátora je zdůvodněna nemožností zajistit komplexní integraci pomocí státních orgánů. „Tato částka je vyčleněna na integraci až šesti tisíc uprchlíků ve třech letech. Nikde se nepíše, o jaké uprchlíky se jedná, takže předpokládám, že se týká všech předpokládaných osob, které případně obdrží od naší země statut chráněné osoby. Tyto osoby musejí projít na základě českých migračních zákonů procesem prověřování a mohou dostat buď azyl, nebo dlouhodobý pobyt. Záleží na výsledku azylového řízení. Podle mého názoru by měl mít generální integrátor odpovědnost za dlouhodobou integraci osob včetně jejich zapojení do pracovního a společenského života. A to, co je nejdůležitější, je zajištění bezpečnosti našich občanů. A to je zejména zodpovědnost státu a bezpečnostních složek,“ vysvětlil Seďa.

Zrada. Je to důkaz, že tato vláda hraje s národem špinavou dvojí hru

„Je to důkaz, že tato vláda hraje s národem špinavou dvojí hru a zakládá velký problém našim dětem a vnukům. Jinak si myslím, že toto je pravý výsledek nedávné návštěvy Merkelové v Praze. Sečteno a podtrženo, je to zrada,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Je to poraženecké. Vláda jako by počítala, že nás v Bruselu znovu přehlasují. Je potřeba mít jiný plán B pro případ, že nás přehlasují. Prostě se nepodvolit a migranty nevpustit přes hranice,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„To bylo předmětem včerejší bouřlivé kritiky pana premiéra i ministrů ve sněmovně. Některé kroky týkající se migrace jsou v rozporu s názorem i usnesením sněmovny. Kolegovi Zdeňku Soukupovi bylo včera přednostními právy znemožněno jedno usnesení navrhnout,“ upozornil poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Dnes se ve Štrasburku hlasuje o tom, že členské státy mají každé tři měsíce hlásit, kolik žadatelů o azyl jsou připraveny rychle přemístit na své území z Itálie a Řecka. Já hlasuji proti. Ale budeme přehlasováni a vláda si to jistě dovede spočítat,“ upozorňuje europoslanec ČSSD Jan Keller.

„My říkáme jasně: žádné nelegální imigranty tady nechceme! Nenechte se obelhat sliby vicepremiéra Andreje Babiše, který nyní v rámci předvolební kampaně objíždí republiku a ujišťuje lidi, že je proti přijímání imigrantů. Nenechte se obelhat, přijďte k volbám a podpořte naše hnutí! Hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Zastavíme nelegální imigraci a diktát EU!“ reagoval místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Je to jasný důkaz toho, že tato lokajská vláda nejedná v zájmu drtivé většiny občanů této země. Předpokládám také, že integraci bude zajišťovat nějaká profláknutá neziskovka, která na tom parazituje již dnes. Nyní nastává doba, kdy je jen na občanech, zda této vládě a stranám v ní řeknou své NE. Volby budou již za tři týdny,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Co všechno by za to mohlo být...

„Bohužel musím konstatovat, že panem premiérem přednesené zdůvodnění výdaje oněch plánovaných 520 milionů korun na zajištění integrace uprchlíků je podle mého názoru nedostatečné. Pokud je plánován tento výdaj s tímto předurčením, a přitom zároveň říkáme, že jednak žádní azylanti k nám v podstatě nechtějí a že tak jako tak žádné kvóty ani uprchlíky nepřijmeme, pak je zde evidentní logický rozpor, jakási schizofrenie politického postoje. Neobstojí ani odkazování na předpokládanou budoucí a v podstatě již nyní prokazatelně bezproblémovou integraci osob z nemuslimských zemí (Ukrajina, Vietnam a podobně) – do této chvíle se v naší zemi integrovalo cca 500 tisíc těchto osob bez jakékoliv ‚dotace‘ ze státní pokladny, proč tedy najednou tato potřeba, starost a péče?“ ptá se poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

„Jen pro ilustraci – oněch 520 milionů korun shodou okolností koresponduje s odhadovanými náklady, které by byly nutné k vybudování například tolik potřebného Integrovaného výcvikového centra ve Vyškově, je to částka, za kterou by se mohla například začít velmi efektivně realizovat branná příprava (příprava obyvatel na krizové situace) ve školách – takto vynaložené investice bych osobně považoval za mnohem významnější a především konkrétnější příspěvek ke zvýšení bezpečnosti, o níž se mnohdy více mluví, než skutečně dělá. Nevidím jediný důvod pro veřejnou podporu integrace osob, migrantů, pro které není problém vynaložit a zločincům zaplatit šest a více tisíc eur za zprostředkování nelegálního vstupu do EU. Pokud to někdo myslí vážně, pak postupuje v souladu s platnými zákony a jeho integrace je především v jeho vlastním zájmu,“ myslí si Chalupa.

„Mimochodem, máme zodpovědnost především za bezpečnost země stejně tak i za životní podmínky zhruba 1,5 milionu důchodců, za 350 tisíc nezaměstnaných osob a jejich rodin, a přitom pracovní úřady nabízejí kolik míst? Pouhých 130 tisíc pracovních pozic. Tato země potřebuje, pokud vůbec, především kvalifikovanou, pracovně, jazykově, kulturně a sociálně gramotnou pracovní sílu, která nebude, mimo jiné, vyžadovat další vícenáklady na její další sociální zajištění a více než značné vícenáklady na zajištění obecné bezpečnosti,“ uzavřel Bohuslav Chalupa.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor


A to podpořil i Andrej? Očividně vodu kážou...

„A to podpořil i Andrej? Očividně vodu kážou, víno až hodně silný destilát pijí. Zvláštní. To usnesení sněmovny je cár papíru? Pak už moc demokratických řešení nezbývá,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Přístup vlády k imigrační krizi dlouhodobě a stále více vykazuje značný rozpor mezi slovy a činy a toto je další z nich. Když si vzpomenu, s jakými rameny ještě loni odjížděli pan premiér nebo pan ministr vnitra na jednání Evropské rady, jak neustále opakovali, že odmítají kvóty a že na ně nepřistoupí, je to z dnešní perspektivy opravdu směšné. Tento krok je zcela zřejmá kapitulace, která navazuje na moment, kdy se česká vláda odmítla postavit po bok Slovenska v odporu proti kvótám. Představitelé vládních stran a zejména ČSSD si to zcela evidentně nechtějí rozházet u svých evropských – jak jinak než socialistických – partnerů, a proto poslušně plní jejich zadání,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová, členka sněmovního výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu.

„Je to názorná a klasická ukázka toho, že vláda se vůbec nehodlá řídit názory občanů a zastupovat jejich zájmy. Usvědčuje to premiéra Sobotku ze lží, ten ostatně ve sněmovně jasně sdělil, že se nehodlá řídit vůlí občanů ani usnesením sněmovny, které je vláda ze zákona odpovědná. A vicepremiér Babiš se také nechává často a rád slyšet, jak je proti migraci a jakým je současně strážcem státní kasy – tady to mohl názorně ukázat... A nic, ticho po pěšině. Půl miliardy ‚do kanálu‘ (vždyť přece žádné migranty přijímat nebudeme, tak proč peníze na jejich integraci?) Doufám, že v příštích volbách už budou voliči obezřetnější, nenechají se už koupit a vyberou si lépe,“ říká poslanec Karel Fiedler z hnutí Řád národa.

„K tomu se dá říct snad jediné. Neziskové organizace, které mediálně, ale i jinak podporovaly přijímání migrantů do ČR pod rouškou jakési pseudohumanity, budou teď velice spokojeny. Jejich primární cíl napojit se na státní penězovod, a to bez ohledu na likvidační společenské dopady, byl dosažen,“ zlobí se poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Kdybych byl ten, přes koho poteče tolik peněz (například z neziskovky), chtěl bych do Česka nabrat miliony uprchlíků! To bude pro někoho výnosná ‚živnost‘,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pokud vládní činitelé tvrdí, že u nás migranti nejsou a kvóty EU nepřijmeme, pak nerozumím, proč uvedený materiál vláda projednávala a schválila. Rozhodně s tím nesouhlasím,“ reagovala poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Nebavme se o částce, ale bavme se o tom, co za tu částku konkrétně bude a jaké mají být konkrétní výstupy a výsledky. A to podle mě není jasně definované, komu bude určena a co mají být výsledky integrace,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Znám smysluplnější využití 520,5 milionu korun,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Pro pomoc potřebným budeme sbírat víčka od PET lahví a mezitím bude vláda utrácet stovky milionů na přistěhovalce

„Ptáte se zřejmě na usnesení vlády č. 789 ze dne 31. 8. 2016, ale myslím, že jeho obsah necharakterizujete úplně přesně. V usnesení k odůvodnění významné veřejné zakázky s názvem Generální poskytovatel integračních služeb pro osoby s udělenou mezinárodní ochranou pro období let 2017–2019 a ustanovení hodnoticí komise pro posouzení a hodnocení nabídek podaných k této veřejné zakázce se nejedná o obecné migranty ani žadatele, nýbrž osoby s již udělenou ochranou, tedy uprchlíky a další, jejichž důvody byly v příslušném správním jednání shledány jako oprávněné. Vláda se usnášela na komisi pro posouzení nabídek, která na mne působí vcelku kompetentním dojmem. Z hlediska integrace přicházejících cizinců je to jistě krok prospěšný a odpovídající obecným požadavkům na to, aby nevznikaly tímto způsobem vyloučené skupiny u nás žijících obyvatel. Pokud se ptáte na samu okolnost, že vláda při vynakládání peněz postupuje cestou výběrového řízení, nebo zda měla zakázku přidělit z ruky, soudím, že je dobře, že vláda postupuje cestou vypsané a hodnocené zakázky a řídí se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, na dodržování zákona vládou nic špatného neshledávám,“ odpověděl na dotaz poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Víc než půl miliardy je dost peněz. Tyto peníze by uvítali naši občané a šly by využít úplně jinak. Bylo by dobré vědět, jaké kvóty a finance se týkají například Slovenska, Maďarska, Slovinska, Polska a tak dále. Pro Českou republiku to znamená 86 750 korun na imigranta. Opakuji, že tyto prostředky by zabezpečily i zdravotní péči například pro postižené děti a nemusela by se trapně sbírat víčka PET lahví,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Nechce se mi vůbec věřit, že je něco takového pravda! Pro pomoc potřebným budeme sbírat víčka od PET lahví a mezitím bude vláda utrácet stovky milionů na přistěhovalce. To je neskutečné,“ zlobí se poslanec ODS Petr Bendl.

„Nechce se mi tomu věřit,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

Obavy z plánovaného přijetí šesti tisíc migrantů Chovancovo ministerstvo vnitra nemá

Ministerstvo vnitra se vyjádřilo jen obecně k tomu, jak financování integrace zpravidla probíhá. „Státní integrační program pro osoby s udělenou mezinárodní ochranou formou azylu nebo doplňkové ochrany se v plné míře týká jak osob, které přišly na území České republiky mimo organizované programy, tak v rámci programů přesídlování ze zemí mimo Evropskou unii a relokací z Řecka a Itálie. Finanční příspěvek ve výši deseti tisíc eur při přesídlování a šesti tisíc eur při relokaci přísluší přijímacímu státu za každou osobu, která v rámci těchto programů přicestuje,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz Martina Němcová, tisková mluvčí ministerstva vnitra.

Tyto prostředky jsou v takovém případě využity ve Státním integračním programu (SIP). „Dojde tím tedy i ke snížení finančních nároků na státní rozpočet České republiky. SIP je a bude financován z obou základních zdrojů, tedy ze státního rozpočtu a z Azylového, migračního a integračního fondu Evropské unie v případě osob přesídlených a relokovaných. Skutečný průběh přesídlování a relokací a počet dotčených osob je primárně odpovědnost vlády ve spolupráci s orgány EU a ministerstvo vnitra následně zajišťuje přijetí uprchlíků, průběh jejich azylového řízení a v případě osob, kterým byla mezinárodní ochrana udělena, také asistuje v rámci SIP,“ vysvětluje Martina Němcová.

K tomu, jak to bude s více než půlmiliardovou sumou pro vítěze veřejné zakázky, pokud se počty migrantů budou místo v plánované výši šesti tisíc pohybovat jen v desítkách či stovkách, odpověděla tisková mluvčí MV takto: „Výše uvedené finanční příspěvky z prostředků EU se týkají pouze osob, které fyzicky přicestovaly na území ČR v rámci programů přesídlování a relokace. Tomu bude také odpovídat příslušné čerpání v rámci SIP. Na program integrace uznaných uprchlíků tedy budou uvolňovány finanční prostředky odpovídající počtu oprávněných osob pro SIP. Jejich skutečný počet se bude odvíjet od konkrétního průběhu přesídlování a relokace a od počtu spontánně příchozích uprchlíků. Z povahy situace nelze počty žadatelů o udělení mezinárodní ochrany plánovat, ani přesněji odhadovat.“

Obavy z plánovaného přijetí šesti tisíc migrantů ministerstvo vnitra nemá. „Československo, resp. Česká republika registruje od roku 1990 přijetí přibližně sto tisíc žadatelů o mezinárodní ochranu z desítek zemí původu Evropy, Asie, Afriky a Jižní Ameriky, dalších řádově deset tisíc válečných uprchlíků z bývalé Jugoslávie našlo v ČR dočasné útočiště v devadesátých letech. Současná migrační a uprchlická situace v Evropě nepřináší doposud ČR a jejímu azylovému systému zásadní komplikace kapacitní, legislativní ani procedurální. Každá žádost o udělení mezinárodní ochrany je posuzována a zkoumána ministerstvem vnitra a dalšími orgány individuálně podle zákona o azylu a podle Úmluvy o právním postavení uprchlíků (Ženeva 1951). Oblast bezpečnostní a ochrany lidských práv je pokládána za zásadní součást azylové politiky ČR,“ konstatuje Martina Němcová.  

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…