Zrušená Krajská nemocnice podle Ratha ušetřila 77 milionů korun

12.09.2011 15:40

Zrušená příspěvková organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, která zastřešovala zdravotnická zařízení v kraji, vydělala podle hejtmana Davida Ratha za dva roky svého provozu 77 milionů korun.

Zrušená Krajská nemocnice podle Ratha ušetřila 77 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Kraj organizaci zřídil v roce 2009, aby koordinovala činnost nemocnic a jejich hospodaření. Její vedení centralizovalo nákupy zboží a služeb, čímž se vytvořily milionové úspory na místech, kde dříve nemocnice samy zbytečně utratily statisíce korun měsíčně, řekl Rath. Smysl zřízení příspěvkové organizace tak podle něj byl zcela naplněn. "Ekonomická bilance této organizace je jednoznačně velmi pozitivní," poznamenal.

Hejtman na konci srpna oznámil, že Krajská nemocnice Středočeského kraje byla zrušena. O jejím osudu rozhodl Nejvyšší soud. Organizace dva roky fungovala a čekala na zápis do rejstříku, soud to ale odmítl učinit, údajně z formálních důvodů. 

Za dobu svého fungování obdržela Krajská nemocnice od jednotlivých nemocnic ve středních Čechách na provoz celkem 18,5 milionu korun. Za stejnou dobu svou činností prý uspořila 96 milionů korun. Celková úspora tedy činila přes 77 milionů korun. Ušetřené peníze podle Ratha zůstaly převážně v nemocnicích, jimž organizace pomohla ušetřit prostředky v rozpočtech. Zhruba půlmilion korun, který zbyl po zrušené Krajské nemocnici, poplyne do rozpočtu kraje.

S výsledky dvouletého hospodaření příspěvkové organizace se v pondělí seznámili členové krajské rady. Na jednání navíc dostali přehled platů všech devíti zaměstnanců nyní již zrušené organizace. Rada konstatovala, že mzdy nebyly přehnané.

Čtěte:

Rathe, kam zmizelo 19 milionů ze středočeských nemocnic?

Rath: Klasnová odvrací pozornost od "průseru" svého manžela

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…