Zrušíme důchodový pilíř po příštích volbách. Lidé nepřijdou o peníze, slíbil Sobotka

11.11.2012 11:52

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se vládě podařilo díky pestré většině prosadit ve sněmovně kontroverzní zákony. Přesto sociální demokraté nebudou obstruovat přijetí daňového balíčku. Senát si ale nechá plnou 30denní lhůtu na jeho projednání ve výborech. Sobotka to řekl v pořadu Partie na televizi Prima Family.

Zrušíme důchodový pilíř po příštích volbách. Lidé nepřijdou o peníze, slíbil Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si ještě bere slovo

Vláda má nyní pestrou většinu, přehlasovala veto Senátu a podařilo se jí prosadit poměrně kontroverzní zákony.

Pokud nastane jediný den daňového zmatku, Kalousek by měl odstoupit

Podle Sobotky už nebudou sociální demokraté obstruovat daňový balíček. Připomněl, že k tomu mohlo dojít už v Poslanecké sněmovně. Senát teď bude zákon projednávat na výborech v řádné 30denní lhůtě. „Novým senátorům není možné upřít možnost jednat o zákonu,“ řekl šéf ČSSD.

Sobotka zároveň dodal, že pokud zde nastane byť jediný den daňového zmatku, měl by ministr financí přijmout odpovědnost a okamžitě odstoupit. Stejně by měl učinit také premiér Petr Nečas (ODS).

ČSSD se připravuje na zrušení druhého pilíře po příštích volbách

Sněmovna také schválila prováděcí zákon k důchodové reformě. Umožňuje vytvoření druhého pilíře, kam si lidé budou moci odvádět část mzdy. „Já do druhého pilíře vstupovat nebudu. Kalkulačka ministerstva financí je nemístně optimistická. Mým úkolem je udržet základní státní důchodový systém,“ zdůraznil Sobotka.
Dodal, že sociální demokracie připravuje technické řešení, které by umožnilo zrušit druhý pilíř po příštích volbách, ve kterých by ČSSD vyhrála. Lidé, kteří by se rozhodli pro druhý pilíř, by ale o své peníze nepřišli.

Odvolání Johna z čela výboru byla jedna velká komedie ze strany vlády

Sobotka se ještě vyjádřil k Radku Johnovi, který oznámil, že se stane šéfem investigativního pořadu na TV Barrandov. „Celé to byla jedna velká komedie ze strany vládní koalice. Nejdřív chtěli snížit počet funkcionářů ve výborech, tak sloučili branný a bezpečnostní výbor. Pak je zase rozdělili, aby vytvořili trafiku pro Johna,“ vysvětlil šéf ČSSD.

Ministr financí Kalousek a premiér Nečas poté zneužili výroku poslance Johna o tom, že bude chtít působit zároveň jako novinář a politik. „Koalice po bolševickém hlasování získala většinu v obou výborech. To je podle nás nespravedlivé,“ protestoval v pořadu Sobotka.

Částečně se zastal Johna, když prohlásil, že poslanec nemůže sdělovat informace, které získá prostřednictvím studia trestního spisu. Pak ale vyloučil, že by se člověk dlouhodobě mohl tvářit jako investigativní novinář a zároveň hájit politiku nějaké strany. „Ale Věci veřejné jsou bláznivá strana, není se čemu divit,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …