Zůstaň. Primátora Macuru chtějí v Ostravě dál

14.02.2023 11:29

Starosta centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petr Veselka (ANO) je připraven podpořit ve funkci primátora Tomáše Macuru, který v pondělí oznámil odchod z hnutí ANO a uvedl, že na zastupitelském klubu nabídne k dispozici svou primátorskou funkci.

Zůstaň. Primátora Macuru chtějí v Ostravě dál
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátor Ostravy Tomáš Macura

Veselka dnes ČTK řekl, že bez ohledu na stranickou příslušnost je Macura primátorem na svém místě a podle něj obdobný názor panuje i uvnitř zastupitelského klubu. Macurovi už vyjádřili podporu i někteří koaliční partneři.

„Šel do třetího volebního období s tím, aby dotáhl skvělé projekty, které jsou v Ostravě připraveny. Myslím si, že bez jakékoli stranické příslušnosti je to primátor na svém místě," uvedl Veselka. Primátora vnímá jako osobnost, která pro město udělala mnoho věcí. „Dělá toho hodně pro Ostravu, takže má moji podporu jako osobnost a je mi docela jedno, jestli je v hnutí, nebo není. Rád bych připomněl, že dlouhou dobu nebyl v hnutí, ale byl zvoleným primátorem za hnutí ANO," připomněl Veselka.
 
Macura je primátorem od listopadu 2014, do hnutí ANO vstoupil v roce 2017. Veselka se domnívá, že zastupitelský klub situaci vnímá podobně a primátor získá jeho podporu. „Nálada je velmi výrazně taková, jakou jsem ji teď předložil," doplnil Veselka. Odchod Macury z hnutí starostu nepřekvapil. „Nezaskočilo mě to vůbec, pan primátor má svůj názor delší dobu a nějakým způsobem v něm tady to rozhodnutí stoupalo," uvedl Veselka, který zatím neví, kdy se zastupitelský klub sejde. Obvykle se jeho členové scházejí den před jednáním zastupitelstva, které je plánováno na příští středu.

Kromě zastupitelského klubu se aktuální situací zřejmě bude zabývat i oblastní předsednictvo, řekl ČTK předseda ostravské oblastní organizace a starosta Slezské Ostravy Richard Vereš. „Mohu potvrdit, že jsem včera (v pondělí) coby předseda ostravské organizace ANO od Tomáše Macury převzal oznámení o vystoupení z hnutí. Předpokládám, že v příštím týdnu se setká jak naše oblastní předsednictvo, tak zastupitelský klub města. Jejich rozhodnutí a další kroky nebudu v tuto chvíli predikovat," uvedl Vereš. Předpokládá, že další postup hnutí sdělí až po jednání těchto orgánů.

Pro setrvání Macury ve funkci primátora už se vyjádřili i někteří zástupci koaličních partnerů. Macura je primátorem třetí období a hnutí ANO v krajské metropoli spolupracuje s Koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. „Mám s panem primátorem výbornou spolupráci. Mám za to, že udělal pro Ostravu hodně dobrých věcí, a byli bychom rádi, kdyby primátorem zůstal a dál jsme mohli spolupracovat. Samozřejmě to ale není o nás," řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti). Obdobně situaci hodnotí i náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). „Určitě bychom byli velice rádi, kdyby ta kontinuita pokračovala. S panem primátorem spolupracujeme devět let, je to člověk nesmírně pracovitý a schopný. Jsem vděčný za to, že je v roli primátora. Pevně věřím, že to (odchod z hnutí) nepovede k nějakým změnám a že i jejich klub to bude posuzovat pragmaticky," uvedl Pražák, kterého rovněž rozhodnutí primátora nepřekvapilo.

Primátor své rozhodnutí odejít z hnutí ANO zdůvodnil tím, že se nemůže smířit se směřováním hnutí, které je podle něj zcela odlišné od doby, kdy do něj vstupoval. Současně uvedl, že ztratil víru, že by na tom mohl ještě něco změnit, proto se rozhodl své členství v ANO ukončit. „Respektuji však, že jsem byl zvolen primátorem právě za ANO, proto na zastupitelském klubu nabídnu svoji funkci k dispozici a nechám své kolegyně a kolegy, ať rozhodnou, koho chtějí, aby je dále vedl," napsal v pondělí na Twitter Macura.

Už delší dobu se v řadě názorů rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta a pozdějšího vítěze Petra Pavla. Vysvětlil to tím, že Babiš podle něj nemá k prezidentské funkci předpoklady. Stejně se zachoval i moravskoslezský hejtman a tehdejší místopředseda ANO Ivo Vondrák, který minulý týden rezignoval na funkci ve vedení hnutí. Navrhl současně konání programové konference ANO o dalším směřování hnutí. Tehdy uvedl, že členem ANO, jímž je stejně jako Macura od roku 2017, zatím chce zůstat. Vondrák serveru Novinky.cz řekl, že rozhodnutí Macury nebude komentovat. „Je to rozhodnutí pana primátora, o kterém mě informoval. Shodli jsme se na tom, že to nebudu komentovat," uvedl Vondrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zůstaň, 5 pětikolka tě přijme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 14.02.2023 13:08:15
Nemá tam co dělat, byl zvolen za ANO, dobrovolně z ANO odešel, tak nemůže dělat primátora.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…