Zvednete daně? Připravte se na inflaci. Tak to se sazbou DPH dopadne

12.04.2023 17:05

Sjednocení snížených sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) na 14 procentech a přesun části položek do základní sazby 21 procent by mohlo jednorázově zvýšit inflaci o půl až jeden procentní bod. Uvedli to analytici oslovení ČTK a komentoval to na svém twitterovém profilu také ekonom Lukáš Kovanda.

Zvednete daně? Připravte se na inflaci. Tak to se sazbou DPH dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Zrušení nejnižší sazby DPH, které navrhuje Ministerstvo financí, v souhrnu představuje zvýšení daňové zátěže lidí, zvýšení inflační zátěže lidí. Vláda přitom říkala, že daně zvyšovat nebude, posléze, že nebude zvyšovat celkovou daňovou zátěž. A také říkala, že ví, jak si s inflací poradit a zkrotit ji,“ poznamenává na svém twitterovém profilu ekonom Lukáš Kovanda.

Česká televize (ČT) v neděli uvedla, že podle návrhu Ministerstva financí by se měly nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent sloučit na 14 procentech, zároveň by se měly některé položky přesunout ze snížených sazeb do základních. Ministerstvo financí včera upozornilo, že úpravy DPH budou muset ještě posoudit předsedové koaličních stran společně s dalšími opatřeními pro konsolidaci rozpočtu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nejsou zveřejněné materiály finální návrh, ten vláda představí za měsíc.

ČT s odvoláním na údaje MF uvedla, že by navržené změny DPH přinesly státu zhruba 24 miliard korun. Podle Hradila je to uvěřitelný odhad, bez přesnějších podkladů ho ale nelze ověřit. Dufek předpokládá, že za předpokládaným nárůstem inkasa DPH bude fundovaný odhad Ministerstva financí, který se dá těžko rozporovat.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11592 lidí
„Nemyslím si, že by symbolické snížení dolní sazby o jeden procentní bod někdo zaznamenal v nižších cenách, avšak přesun některých položek z desetiprocentní sazby do základní už poznat bude. Ale samozřejmě zboží a služeb v současné desetiprocentní sazbě rozhodně není málo, takže na cenách bude taková změna vidět docela dobře i v případě přesunu do 14procentní sazby,“ uvedl k tomu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „Celkově může být inflační efekt přesunů mezi sazbami přes půl procentního bodu,“ dodal.

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil upozornil, že čistě ekonomicky působí růst daní protiinflačně, protože se do ekonomiky dostává méně peněz. „Cenovky konkrétního zboží dotčeného zvýšením DPH by sice v momentě účinnosti těchto změn narostly, ovšem z širšího pohledu by se inflační tlaky naopak snížily. Očekával bych tedy nárůst celkové inflace o méně než jeden procentní bod v momentě účinnosti, ale o to rychlejší následný pokles,“ uvedl.

„K uskutečnění změn v DPH je vhodná doba v tom smyslu, že řada obchodníků má vyšší marže oproti dlouhodobému průměru, zatímco spotřeba domácností klesá. Část změn se tedy zřejmě odehraje snížením marží v maloobchodě, čímž se tolik nezvýší cenová hladina,“ míní hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Očekává, že by se inflace zvýšila zhruba o půl procentního bodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…