Zvrat, který se nečekal: Zeman jmenuje i Lipavského, oznámil Fiala

13.12.2021 18:20

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) dnes jednal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o sestavení vlády. Setkání mělo rozhodnout u budoucnosti piráta Jana Lipavského, kterého hlava státu odmítá jmenovat ministrem zahraničí. Fiala později po jednání s dalšími předsedy koaličních stran na podvečerní tiskové konferenci oznámil, že vláda bude jmenována tak, jak ji navrhl, tedy i s tím, že se Lipavský stane ministrem, píše iDNES.cz.

Zvrat, který se nečekal: Zeman jmenuje i Lipavského, oznámil Fiala
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu do funkce předsedy vlády ČR

„Jsem rád, že vám mohu oznámit závěr mé hodinové schůzky s prezidentem Zemanem. Vláda ČR bude tento pátek jmenována tak, jak jsem ji navrhl, tedy včetně kandidáta na ministra zahraničních věcí pana Lipavského,“ uvedl Fiala.

Původní zdroj ZDE.

„Naše diskuse s panem prezidentem byla otevřená, místy tvrdá, což mi nevadí, pokud vede k řešení,“ dodal s tím, že vládu přebírají ve velmi složité situaci. „Naše země není v dobrém stavu,“ dodal Fiala.

„Máme tu rostoucí ceny, inflační problémy, složitou mezinárodní situaci. To jsou věci, na které se musí vláda soustředit. Nevidím smysl v tom, aby spolu bojovali klíčové instituce státu a jejich představitelé. Udělám všechno pro to, abychom vedli dialog,“ slíbil na závěr.

Vládní koalice za Lipavským stála. Její lídři se shodli na tom, že v případě nejmenování Lipavského budou muset podat k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu. Ústavní soudci by měli poté vymezit ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů, z toho nakonec tedy sešlo.

Ještě v pátek Zeman tvrdil, že Lipavského do čela české diplomacie jmenovat nechce. Jako důvody svého postoje uvedl nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Lipavského a hlavu státu rozdělují také odlišné názory na vztahy k Rusku nebo k Číně, což ale Zeman v oficiálním vyjádření jako příčinu svého nesouhlasu nezmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…