Zvrat v hlavách politiků ČSSD: Ptali se lidí, zda podpořit Zemanovu vládu. A...

29.07.2013 7:50

Širší vedení sociální demokracie bude zanedlouho rozhodovat o tom, zda poslanci strany podpoří vládu Jiřího Rusnoka. Jak se zdá, příznivci kabinetu jmenovaného prezidentem Milošem Zemanem začínají ve straně převažovat.

Zvrat v hlavách politiků ČSSD: Ptali se lidí, zda podpořit Zemanovu vládu. A...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Bohdalová

Deník MF Dnes oslovil 34 členů předsednictva, kteří budou o záležitosti hlasovat, s otázkou, jak se zachovají. Mezi již rozhodnutými prý převažují ti, co Rusnokovu vládu podpoří. Těch je celkem deset. Naopak jasných odpůrců je pět. Ostatní ještě nemají jasné stanovisko nebo na dotaz odmítli odpovědět.

Argumentace příznivců Rusnoka je jasná: lepší tato vláda, než návrat pravicové trojkoalice. Ještě před několika týdny přitom byla ČSSD v čele s lídrem Bohuslavem Sobotkou výrazně proti. Nyní do tábora příznivců přebíhá čím dál víc vlivných sociálních demokratů, píše deník.

Naslouchají svým voličům

Je to dáno tím, že v předsednictvu strany zasedá hodně politiků z krajů, kteří mají kontakt se svými voliči. A ti prý mluví jasně: chtějí zabránit návratu pravice k moci. Otočila třeba i jihočeská poslankyně Vlasta Bohdalová. Zatímco před několika týdny prohlásila, že Rusnokova vláda její podporu rozhodně nemá, dnes je vše jinak. "Zatím mám jen tendenci hlasovat pro důvěru. Nevím, jestli to mé ne z počátku měsíce bylo tak radikální. Voliči nám říkali, že musíme zabránit návratu Kalouska," vysvětluje změnu svého postoje politička.

Mimo záznam dokonce někteří členové kalkulují. "Pro nás by bylo nejlepší, kdybychom důvěru vládě dali, ale ona ji stejně nedostala kvůli hlasům koalice. Zachovali bychom si tvář před voliči," řekl jeden z vlivných poslanců. Sociální demokracie by si v takovém případě mohla říct o druhý pokus sestavit vládu.

Spousta členů ještě rozhodnuta není. Někteří z nich si dokonce ve svém kraji udělali malé soukromé referendum, jako třeba místopředseda strany Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…