Zvyšování mezd v nedohlednu

24.01.2014 8:05

Ačkoli ekonomika by letos měla zamířit vzhůru k lepším číslům, mzdy pravděpodobně nijak závratně narůstat nebudou. Pokud se započte zvýšení cen, dokonce reálně klesnou. Podle posledních odhadů porostou mzdy o 0,6 procenta oproti původně odhadovaným dvěma procentům, zatímco ceny se zvýší až o 1,3 procenta. Píší o tom Hospodářské noviny.

Zvyšování mezd v nedohlednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Firmy si myslely, že se ekonomika rozjede, ale růst přichází jen velmi pomalu a současná situace jim neumožňuje zvedat mzdy, jak si plánovaly," popisuje pro HN důvod zhoršení výhledu Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu, který spolu s Českou národní bankou provedl průzkum mezi dvěma stovkami firem.

A podnikatelé přitakávají, že situace je pro ně letos obtížná. Růst mezd neočekávají, rozhodně prý nebude plošný. Nejmenší růst čekají firmy ve stavebnictví, výrobě počítačů nebo těžbě. Naopak společnosti věnující se strojírenství nebo elektronice plánují zvyšovat dokonce až o tři procenta.

Nezaměstnanost prozatím klesat nebude

I firmy, které letos čekají zlepšení, jsou ale opatrné. Důvodem, proč mzdy neporostou, je i to, že se firmy obávají zvyšujících se nákladů. Aby dosáhly stejné efektivity jako vloni, budou muset šetřit. A to i navzdory intervenci ČNB, která měla tržby firem v exportně orientované ekonomice zvýšit, jak podotýká deník.

Průmyslové podniky neplánují ani najímání nových zaměstnanců. V prvních měsících letošního roku má naopak pokračovat mírné propouštění. Pouze pokud se růst ekonomiky potvrdí, dojde prý k pomalému nabírání lidí.

Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost zůstane vysoká a reálné mzdy spíše poklesnou, nedá se podle HN očekávat, že by lidé začali příliš utrácet. Přitom právě spořivost je jedním z největších problémů české ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…