Fiala chce zamezit ruské agresi. Kvůli obavám o bezpečnost

20.01.2022 17:18

Premiér Petr Fiala (ODS) podle svých slov hledá společně s dalšími ministerstvy a experty cesty, jak pomoci Ukrajině i jak zamezit ruské agresi. Uvedl to pro server iDNES.cz.

Fiala chce zamezit ruské agresi. Kvůli obavám o bezpečnost
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v Událostech komentářích

Fiala ve čtvrtek ubezpečil, že Česko nad situací na ukrajinsko-ruské hranici nezavírá oči a je znepokojeno ruskými vojenskými manévry. Stejně tak, jako je jimi znepokojena celá Evropa či NATO. Také z toho důvodu i Česko hledá cesty, jak podpořit snahu zamezit možné ruské agresi. Diskuse probíhají nejen na půdě Ministerstva obrany a zahraničních věcí, ale také se zahraničními experty.

„Až dospějeme k nějakému výsledku, tak budeme veřejnost informovat,“ řekl Fiala.

Připomněl také fakt, že vztahy Česka a Ruské federace nejsou v této době nejlepší. „Ruský postup určitě neprospívá zmírnění napětí a zlepšení bezpečnostní situace,“ dodal Fiala, že je nutné, aby ze strany Ruska nedošlo k nějaké agresi nebo omezování svobody Ukrajiny. A to i z důvodu naší bezpečnosti.

Rusko totiž v současné době na hranicích s Ukrajinou rozmístilo desetitisíce vojáků. Útok proti svému sousedovi popírá, zároveň však ale Moskva požaduje po NATO, aby se zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát Aliance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…