Exekuce natočené na video sníží agresi dlužníků, slibuje si šéf exekutorů

08.07.2012 12:46

Ministerstvo spravedlnosti v současnosti navrhuje novelu exekučního řádu a občanského soudního řádu. Velkou měrou se na ní podílela i Exekutorská komora. Podle jejího prezidenta Jiřího Proška je to jen dobře, neboť zde byly postupy vymáhání staré 50 let.

Exekuce natočené na video sníží agresi dlužníků, slibuje si šéf exekutorů
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezident Exekutorské komory Jiří Prošek v pořadu Hyde park

„Úprava výkonu rozhodnutí je stará bezmála 50 let. Postupy vymáhání potřebují zásadní modernizaci. Těžko může fungovat to samé, co fungovalo v době, kdy každý musel mít zaměstnání,“ uvedl Jiří Prošek pro server Týden.cz.

Experti Exekutorské komory na exekuční právo byly členy týmu, který tuto novelu připravil. Jako novinky vidí prezident komory povinné oddělení účtu exekutora pro vymožené finanční prostředky a zavedení dražby obchodního podílu dlužníka. „Zvířata v lidské péči - tedy domácí mazlíčci - by v budoucnu neměla být exekučně postižitelná,“ dodává Prošek.

V novém materiálu se prý i řeší pořizování videozáznamů při exekucích. „Stojí v něm, že pokud je při soupisu movitých věcí přítomen někdo, kdo chce pořídit záznam, pak se záznam pořídit musí. Dojde-li zaměstnanec soudního exekutora k závěru, že je to potřebné (například při soupisu nikdo není nebo se u dlužníka objeví verbální či fyzické útoky na zaměstnance exekutora), pak videozáznam pořídit může,“ míní Prošek.

Podle něj budou videozáznamy nástrojem pro to, aby se předcházelo dalším možným agresím ze strany dlužníků. „Zaměstnanci exekutorských úřadů se už nebudou muset obávat křivých obvinění z nekorektního chování vznesených ex post,“ uvedl jako příklad.

Počet exekucí zatím roste. „Loni soudy nařídily celkem 936 tisíc exekucí,“ prozradil Prošek. „Exekutorská komora vede statistiky o průměrné vymáhané částce. Loni činila 80 tisíc korun. Mediální sdělení, že typická exekuce je vedena kvůli bagatelní pohledávce, je tedy liché,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…