Registr vozidel vytvořila firma bez zkušeností s tvorbou databází

21.07.2012 6:42

Systém registru vozidel funguje stále pomalu a úředníci s jeho pomocí obslouží méně řidičů. Za problémy stojí firma ATS Telcom Praha, která ovšem podle zjištění serveru iDnes.cz nemá s podobnými zakázkami zkušenosti.

Registr vozidel vytvořila firma bez zkušeností s tvorbou databází
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva dopravy

Sloganem společnosti je „Najdeme řešení“, ale zatím se jí nepodařilo vyřešit, jak evidenci aut zprovoznit. I během pátku dokázaly úřady obsloužit o třetinu méně řidičů než se starým registrem.

Firma bez zkušeností s databázemi dostala na starost tvorbu registru vozidel

Server iDnes.cz upozorňuje, že firma ATS Telcom získala zakázku pro ministerstvo dopravy za 37 milionů korun neobvyklý způsobem. Na resortu ministra Pavla Dobeše (LIDEM) měla dlouhodobou smlouvu na správu počítačů a v rámci toho dostala společnost za úkol vytvořit nový registr aut. Ten se přebíral od ministerstva vnitra Nedošlo přitom k žádnému výběrovému řízení.

ATS Telcom má podle iDnes.cz dobré jméno, ale v jiném oboru než je tvorba databází. Jejím oborem jsou především telekomunikace.

„Firma ATS Telcom nemá s tvorbou podobného registru zkušenosti. Hlavním viníkem je ale ten, kdo jí tuto zakázku zadal,“ řekl pro iDnes.cz počítačový expert Petr Koubský.

Firma nemůže podle smlouvy cokoliv komentovat

Předseda dozorčí rady společnosti Michal Vančuřík se nechtěl vyjadřovat a nasměroval všechny dotazy na ministerstvo dopravy. Ředitel firmy Miroslav Filip pak vysvětlil, že smlouva firmě zakazuje cokoli k registrům říkat.

Nová evidence vozidel byla zprovozněna 9. července, ale už po pár chvílích systém zkolaboval. První týden pak registr téměř nefungoval. V uplynulém týdnu se dařilo část řidičů odbavit, i když to trvalo mnohem déle než se starým systémem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …