Moravec připomněl Nečasovi show se síťovkami. Ten se vymlouval na kontext

09.09.2012 12:41

Premiér Petr Nečas usedl ve studiu ČT proti Václavu Moravcovi a jeho Otázkám. Přivítala jej tam síťovka s nákupem jako připomínka jeho předvolebního slibu, kdy občanům sliboval bohatší nákupy, než by si mohli dovolit za vlády ČSSD. Nyní musel vysvětlovat, jak se mu tento slib daří naplňovat.

Moravec připomněl Nečasovi show se síťovkami. Ten se vymlouval na kontext
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Premiér Petr Nečas v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Premiér zahájil svoje vystoupení výčtem vládních úspěchů. Podle něj má Česká republika sedmý nejnižší dluh v EU, šestá nejnižší nezaměstnanost. Jsme druhou nejméně zadluženou zemí v EU. „Rozumná a zodpovědná fiskální politika vlády chrání všechny občany“. Podle Nečase dochází k úsporám v řádu desítek miliard.

Strach z budoucnosti

Pokles spotřeby domácností je podle něj dána strachem obyvatel z budoucnosti v eurozóně.

Podle premiéra není pravdivá argumentace stranických rebelů i ekonomů, že vyšší DPH přinese pokles spotřeby. „Je to akademická ekonomická teze, která v praxi neplatí,“ domnívá se premiér. Následně uvedl příklad Velké Británie, kde na začátku krize premiér Gordon Brown snížil DPH o tři procenta, a spotřeba nestoupla, ale naopak klesla. Následně byla daň několikrát zvýšena a spotřeba překvapivě narostla.

Běžný nástroj v krizi

Podle Nečase je zvýšení DPH v krizi zcela běžným nástrojem, který za poslední tři roky využilo celkem osmnáct členských zemí Evropské unie. Ani další konzervativní vlády, například britská nebo španělská, podle něj nemohou nic jiného dělat.

Václav Moravec mu několikrát připomněl slova z předvolební kampaně v roce 2010. Nejprve mu ukázal záběry z předvolební tiskovky, kde Nečas coby premiérský adept ukazoval dvě síťovky. Jednu, plnější, si měli občané dopřát pod vládou ODS, skromnější nákup jim měla uchystat ČSSD. Pak premiérovi pustil fragment předvolební debaty, kde Nečas ujišťoval, že zvyšování daní je poslední věcí, kterou by plánoval.    

„Musí to být zasazeno do konkrétního kontextu,“ namítal premiér v konfrontaci s archivními ukázkami. V roce 2010 prý předpokládal dvouprocentní růst, a netušil, že naše ekonomika spadne do recese. Připustil, že to tehdy byla krátkozrakost, které ovšem podléhal celý svět, který předpokládal ekonomické oživení v eurozóně.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…