Premiér a ministryně práce oznámí detaily ke startu reformy penzí

20.11.2012 6:58

Premiér Petr Nečas (ODS) a nová ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) chtějí dnes společně oznámit podrobnosti k chystanému startu důchodové reformy. V příštím roce si lidé budou moci začít převádět část odvodů na sociální pojištění do vlastního spoření u fondů.

Premiér a ministryně práce oznámí detaily ke startu reformy penzí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

Přesměrovat tam budou moci odváděné tři procentní body, přidat k tomu budou muset částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Podle vlády je ale nutné, aby lidé nespoléhali jen na stát

Nová ministryně práce Müllerová při svém nástupu do funkce minulý pátek řekla, že se chce mimo jiné soustředit na hladké odstartování důchodové reformy. Podle ní si při jejím spuštění ministerstvo nemůže dovolit takové potíže, jaké měly úřady na počátku roku s přechodem na nový systém vyplácení dávek. Resort je na reformu připraven, uvedla ministryně.

Důchody v Česku vyřizuje a rozesílá Česká správa důchodového zabezpečení (ČSSZ). Tento největší úřad v zemi se stará o penze 1,72 milionu starobních důchodců. Celkem vyplácí 2,85 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních penzí.

Vládní důchodovou reformu se spořícím pilířem kritizují odbory, opozice i někteří ekonomové. Sociální demokraté se už nechali slyšet, že po svém případném vítězství ve volbách a sestavení vlády reformu zruší. Podle odborových předáků převedení části odvodů může veřejný důchodový systém ročně připravit o 20 miliard korun, takže v něm budou chybět peníze na důchody. Podle vlády je ale nutné, aby lidé nespoléhali jen na stát a na stáří se zajišťovali také sami. Společnost totiž stárne a penzistů přibývá. Důchodová soustava je už nyní v minusu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

12:43 Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

Kdo může za válku na Ukrajině? Známý americký ekonom Jeffrey Sachs se domnívá, že nešlo o nevyprovok…