Heger na nás kašle, tvrdí šéf ČLK. A proto nabádá lékaře k protestu

28.02.2013 21:05

Proti dalším škrtům a reformám ve zdravotnictví pod taktovkou ministra Leoše Hegera (TOP 09) uspořádá Česká lékařská komora v pátek protestní akci. Prezident komory Milan Kubek vkládá do akce velké naděje. Proč k protestu muselo dojít vysvětlil ve čtvrtečním Hyde Parku.

Heger na nás kašle, tvrdí šéf ČLK. A proto nabádá lékaře k protestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

"Odchod stovek kvalifikovaných lékařů nás samozřejmě mrzí. Zítřejší akce ale rozhodně není stávkou," upřesnil prezident České lékařské komory a připomněl stávku lékařů, která proběhla minulý rok. "Je lepší, když lékař zavře ordinaci na jeden den, než když pojišťovny zavřou jeho ordinaci navždy," má jasno Kubek. Podle něj pak lékaři bojují za udržení současné úrovně lékařství. "Šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger na nás kašle. Pan ministr zdravotnictví se bohužel chová spíš než k lékařům loajálněji k ministrovi financí, jen aby si udržel židli," nebere si servítky.

Páteční akci, kdy se budou moci zapojit i běžní občané podepisováním petic, věří. Zároveň přípomíná krizi, která proběhla minulý rok: "Počet lůžek zde klesá. Pan Heger tehdy přišel s hurá akcí, kdy chtěl s pojišťovnami zrušit deset tisíc lůžek. Nestalo se tak díky veřejnému odporu. Rok probíhala tajná jednání o veřejných penězích. Mělo se zavřít dvanáct nemocnic, zachováno mělo být přibližně padesát. Občanům se ale podařilo nemocnice zachránit."

Občané platí a jsou za hlupáky

Podle Kubka jsou pak občané politikům dobří jen proto, protože jim platí. "Občané jsou dobří k tomu, aby platili. Daně, sociální pojištění. V tom případě by ale politici neměli dělat z občanů hlupáky," má jasno prezident komory. To je podle něj také jeden z důvodů, proč jim nechávají podepsat petici. "Pokud se lékař nezbavuje svých pacientů, tak je za to víc trestán, nevejde se do limitů. Ministerstvo by se rádo zbavilo poctivých lékařů," upřesňuje postupy ministerstva a pojiš'toven.

"Pokud pacienta poctivě léčí, předepisuje mu dobré léky a neposílá ho dál, tak je akorát v nevýhodě. A ti, kteří se rozhodli s tím něco dělat, se ocitli na černé listině," dodává. Kubek tak doufá, že zítřejší akce občanům a pacientům přiblíží podmínky, které jsou momentálně mezi lékaři a státem. "Kdybych se já stal ministrem financí, tak první věcí, kterou bych udělal, by bylo, že bych přestal lhát. Řekl bych na férovku, jaký je stav českého zdravotnictví. Na co máme a na co nemáme," uvádí šéf ČLK. "Jsem také toho názoru, že by měla platit solidarita a spravedlnost. Podle mě by každý měl platit podle svých možností a to bych se také pokusil změnit," dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…