V pražské ZOO se narodila opička. Jde o první povodňové mládě.

04.06.2013 6:46

Pražská zoologická zahrada má první "povodňový" přírůstek. Je jím mládě kotula. ČTK to řekl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Zoologická zahrada bohužel při povodni přišla o dvě čejky a králíky, kteří zůstali zalezlí hluboko v norách.

V pražské ZOO se narodila opička. Jde o první povodňové mládě.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vltava

"Pozitivní zpráva je, že máme první takzvaně povodňové mládě, kotula Plaváčka," řekl ČTK Bobek. Kotulové jsou opice z čeledi malpovitých, kteří žijí v Jižní Americe. Obývají hustší pralesy a lesy v okolí řek.

Evakuace zvířat do horní části zahrady, která byla v ohrožení velkou vodou, začala v neděli kolem 14:00. Vyklizen byl třeba celý pavilon velkých kočkovitých šelem, velká zvířata musela být uspána a odnesena, evakuováni byli i lachtani. Gorily jsou schované v protipovodňové věži a chovatelé je jezdí krmit ve člunu.

Škody v ZOO mohou být hodně vysoké

Podle velmi předběžného odhadu by se škody v zoo mohly vyšplhat na 160 milionů korun, uvedl odpoledne Bobek. V roce 2002 dosáhly škody v zoo 232 milionů korun. Zahradu chce její vedení otevřít návštěvníkům co nejdříve. Zoo také zřídila vlastní povodňové konto, příspěvky mohou lidé posílat na účet 3070207/0100.

Zoologickou zahradu od řeky chrání protipovodňový val. Výstavbu protipovodňových zábran, které jsou například v centru Prahy, město při budování zábran zamítlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…