sKarty končí u některých dávek už teď, tedy o čtvrt roku dřív

03.02.2014 10:36

Sociální karty, které se měly využívat až do konce dubna, končí u některých dávek o tři měsíce dřív. Dávky v hmotné nouzi, podpory v nezaměstnanosti a příspěvky pro postižené tak lidé na účty k sKartám v únoru už nedostanou, obdrží je na své konto, nebo poštou. Důvodem je přechod na staronové systémy pro vyplácení dávek. ČTK to řekla generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková. Celý systém sKaret se definitivně vypne na konci dubna. Zákon, který ho ruší, začal platit loni 1. listopadu.

sKarty končí u některých dávek už teď, tedy o čtvrt roku dřív
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jak vlastně sKarta vypadá?

„Přestože jsme měli původně i trochu obavy, jestli se stihneme s sKartou během toho půl roku vypořádat, tak se ukazuje, že se s ní rozloučíme dokonce dřív," řekla Bílková. Podle ní staronové informační systémy, které museli úředníci znovu začít používat na počátku roku, nemají automaticky zavedené vyplácení dávek přes sKartu. „Museli jsme tedy proces velmi urychlit, už teď v únoru se u dávek hmotné nouze, pro postižené a v nezaměstnanosti nebude přes sKartu vyplácet nic," dodala šéfka Úřadu práce.

Na konto, nebo poštovní poukázkou tak úředníci už v únoru budou rozesílat příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, příspěvky na mobilitu, příspěvek na péči, podpory v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci.

Sociální kartu mělo kolem 280.000 lidí. Úřady příjemcům v listopadu poslaly dopis s popisem postupu. Klienti měli nahlásit, jak chtějí dávky dál dostávat - jestli poštou, či na svůj bankovní účet. Zatím to neudělalo asi 800 lidí. Peníze jim úřady pošlou na adresu, kterou příjemci dávek naposledy uvedli. Informace zájemci mohou najít na webech Úřadu práce a ministerstva. K dispozici je také telefonní linka Úřadu práce s číslem 844 844 803.

Novou ministryni čeká vyjednávání s Českou spořitelnou o náhradách

Sporný projekt odstartoval v létě 2012 za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Smlouvu na provozování systému získala Česká spořitelna, a to do roku 2024. S sKartami, k nimž každý dostal povinně spořitelní konto, si lidé měli vybírat peníze z bankomatů a mohli s nimi platit v obchodech. Projekt kritizovali politici tehdejší opozice i koalice, odboráři, rada postižených, ochránci soukromí či ombudsman. Zákonodárci loni přijali senátní normu, která systém ruší.

Od počátku fungování projektu přes spořitelní účty k sKartám proteklo 2,6 milionu dávek za celkem 14,1 miliardy korun. Jen letos v lednu na tato konta stát ještě poslal přes čtvrt milionu dávek, tedy 962,7 milionu korun. Většina lidí si nechávala peníze rovnou přeposílat na vlastní účet.

Novou ministryni práce čeká vyjednávání s Českou spořitelnou o případných náhradách za předčasné ukončení projektu. Banka své náklady vyčíslila na 203,8 milionu korun.

Sociální karty slouží i jako průkaz pro handicapované. Postižení si ho budou muset vyměnit v úřadech práce. Dostanou náhradní doklad, který bude platit do konce příštího roku. Týká se to 24.600 lidí.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…