AČMN: Zdrcující dopad úhradové vyhlášky pro nemocnice potvrzen

15.04.2013 13:31

Šetření v 58 nemocnicích Asociace českých a moravských nemocnic poskytujících akutní péči potvrdilo podstatné snížení úhrad v roce 2013.

AČMN: Zdrcující dopad úhradové vyhlášky pro nemocnice potvrzen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Podle úhradové vyhlášky byly zdravotními pojišťovnami sníženy nemocnicím předběžné měsíční úhrady (zálohy) v roce 2013 v průměru na 94,7 % roku 2012. To při 3,3 % inflaci v roce 2012 a dopadech zvýšené DPH představuje snížení reálných úhrad o více než 10 %.

K obdobným číslům dospělo i šetření Asociace krajských nemocnic. Lze přitom očekávat, že v důsledku regulací obsažených ve vyhlášce se konečné úhrady po vyúčtování zdravotními pojišťovnami ještě podstatně sníží.

Uvedené průměrné snížení však zakrývá skutečnost, že téměř 40 % z uvedených nemocnic je pod tímto průměrem. Některé se snížením reálných úhrad i o 15 – 20 %.  Další existence těchto nemocnic bude ohrožena. Ostatní nemocnice omezují péči.

Úhradová vyhláška tudíž může mít podobné dopady, jako nedávný pokus o rušení nemocnic.

Dr. Stanislav Fiala
výkonný ředitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AČMN

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha