ANO 2011: Konec anonymních akcií? Nedostatečný krok správným směrem

21.02.2013 15:12

Vyjádření hnutí ANO k zákonu, který zpřísňuje nakládání s anonymními akciemi.

ANO 2011: Konec anonymních akcií? Nedostatečný krok správným směrem
Foto: ano2011.cz
Popisek: ANO 2011

Poslanci v úterý schválili zákon, který omezuje nakládání s takzvanými akciemi na majitele. Těchto anonymních akcií v Česku využívá přes polovinu akciových společností, tedy více než dvanáct tisíc. Podle vládního návrhu, který schválila sněmovna, budou muset tyto firmy anonymní akcie zapsat do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Pokud by to neudělaly, cenné papíry na majitele by se změnily na akcie na jméno.

Hnutí ANO považuje tento zákon za krok správným směrem, který má napomoci v boji proti korupci, především pak proti machinacím při zadávání veřejných zakázek firmám s nejasnou vlastnickou strukturou. Stále jde však o krok nedostatečný. ANO ve svém protikorupčním programu usiluje o nekompromisní zákaz těchto akcií a odtajnění vlastnických struktur všech akciových společností včetně jmen jejich skutečných vlastníků.

Veřejných soutěží, v nichž jsou zakázky placeny z peněz daňových poplatníků, by se nesměly účastnit firmy, jejichž vlastnická struktura není transparentní. Hnutí ANO by zároveň zakázalo účast na veřejných zakázkách firmám, které nemají sídla ani pobočky v České republice, a neplatí tedy daně na území ČR. Takový krok by přispěl nejen k větší transparentnosti, ale pomohl by také českému hospodářství a lepšímu výběru daní.

Hnutí ANO pak sleduje s údivem aktivitu několika poslanců především z ODS, kteří se snažili schválení vládního návrhu zabránit. Jejich argumenty, že zákon ztíží život podnikatelům, nelze brát jinak než jako snahu o zakrytí vlastnických struktur ve spřátelených firmách. Kromě České republiky jsou anonymní akcie bez omezení povoleny už jen na Marshallových ostrovech a na ostrově Nauru.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …