Adam Černý: Kancléřka pod tíží špionážní aféry

23.05.2015 13:29 | Zprávy

Politikům, které zaskočí nečekané potíže, pragmatická zkušenost velí vyčkat několik týdnů, až příští aféra překryje tu dnešní. Za kancléře Helmuta Kohla se tomu říkávalo „vysedět problémy“.

Adam Černý: Kancléřka pod tíží špionážní aféry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Angela Merkelová se rozhodla vyzkoušet stejný postup, když se před několika týdny vynořily informace, že Spolková zpravodajská služba pomáhala své americké kolegyni získávat informace o evropských spojencích, a to například i z úřadu francouzského prezidenta nebo u jednoho ze dvou největších výrobců civilních dopravních letadel EADS.

Podobné zjištění bývá samozřejmě mrzuté, protože pozdvihává příklop nad prostorem, kde se odehrává leccos, co zpravodajské služby rády utajují a co v demokratických zemích stěží obstojí před obvyklou parlamentní kontrolou. 

Spolkovou kancléřku uvedla nejnovější aféra do delikátní situace. Před dvěma lety bývalý pracovník americké zpravodajské služby Edward Snowden zveřejnil množství utajovaných informací o aktivitách NSA a k těm nejnepříjemnějším patřilo odhalení, že odposloucháván byl i osobní mobilní telefon Angely Merkelové. 

Ta potom prohlásila, že „špiclovat spojence je nepřijatelné“. Osobní distance a veřejné pohoršení pomohly kancléřce, aby z celé aféry v předvolebním čase vyšla jako oběť. Dnes je něco takového stěží možné, protože podezřelá je spolková zpravodajská služba podléhající přímo úřadu kancléřky.

Této vazby se pokusil využít partner Merkelové ve vládní velké koalici šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel, který minulý týden oznámil, že s kancléřkou o aféře dvakrát hovořil. 

Prozradil, že ho na přímý dotaz dvakrát ujistila, že o zmíněné ekonomické špionáži neexistuje důkaz, a ihned dodal, že pokud by se podezření potvrdilo, znamenalo by to závažný problém.

Rozehrál tak taktický manévr vůči Angele Merkelové, vůči níž se dosud nedokázal účinně profilovat. Německá média mu však vytkla porušení respektované zásady, že partneři ve vládní koalici se strategicky citlivými tématy zacházejí zdrženlivě. 

Od bouřky uvnitř černo-rudé koalice neuplynul sotva týden a vynořují další znepokojivé informace. Například poslanec rakouských zelených Peter Pilz veřejně obvinil německou zpravodajskou službu BND a společnost Deutsche Telekom, že získávaly informace z internetových spojení v Rakousku, Lucembursku a Nizozemsku. 

Protože Pilz v této souvislosti prohlásil, že očekává vysvětlení přímo od německé kancléřky, je nepravděpodobné, že by jí v tomto případě stačilo „problémy vysedět“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …