Adam Černý: Renziho v Itálii po rychlém startu čekají potíže

22.08.2014 20:19

Těsně po květnových volbách do Evropského parlamentu vyhlížel čerstvý italský premiér Matteo Renzi jako stoupající politická hvězda, která dodá potřebnou energii eurozóně otřesené finanční a dluhovou krizí, protože ze silné podpory voličů se dal odvodit příslib, že se v Itálii podaří prosadit léta odkládané politické a ekonomické reformy.

Adam Černý: Renziho v Itálii po rychlém startu čekají potíže
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Touto nadějí otřásly letní statistiky, které vyvrátily předpoklad, že se italské hospodářství připojí k těm, kde se daří obnovit růst. Místo toho třetí největší ekonomika Evropy ve druhém čtvrtletí o dvě desetiny klesla, takže se země propadla do recese potřetí v průběhu posledních pěti let. 

Nižší výkon ekonomiky znamená i nižší příjmy do státní pokladny, což ohrožuje slib Renziho vlády udržet deficit státního rozpočtu pod úrovní tří procent hrubého národního produktu, jak se k tomu zavázaly všechny země eurozóny. Premiér přesto nepochybuje, že Itálie tříprocentní bariéru neporuší. 

Tento jeho výrok vzbudil mnoho pochybností a hlavně spekulací, že Renzi chce slibovaného cíle dosáhnout tím, že přesvědčí německou kancléřku Merkelovou a Evropskou centrální banku, aby souhlasily se změnou způsobu výpočtu státního deficitu například tak, že by se do něj nezapočítávaly investiční výdaje vlády podporující hospodářský růst. 

Odpověď na otázku, jak se Itálie a její mladý premiér vyrovnají se svými závazky, se týká celé eurozóny a potažmo i celé Evropské unie včetně Česka mnohem více, než by se jej mohly dotknout důsledky ekonomických sankcí spojených s konfliktem, který Rusko vyvolalo na Ukrajině. 

I v Německu vědí, že jejich export do Francie a Itálie se nedá s vývozem do Ruska měřit, a proto také vědí, že pokud se nevzchopí třetí největší evropská ekonomika, ožije přízrak návratu bankovní a dluhové krize, který na čas zažehnal šéf Evropské centrální banky Ital Mario Draghi svým výrokem, že k záchraně eurozóny podnikne cokoli, co bude nezbytné. 

Premiér Renzi zápasí na dvou frontách. Dohodou o pružném výkladu státního deficitu chce získat prostor pro větší výdaje státu, zároveň se však snaží prosadit slibované reformy. V obou případech to nebude snadné, protože zvláště Německu se myšlenka větší rozpočtové flexibility vůbec nezamlouvá a protože italské odbory, které jinak středolevicovou vládu podporují, už se nechaly slyšet, že se jim nelíbí chystané změny pracovního zákoníku.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…