Adrian A. Wlczek: Haškův gambit - Sobotkovo vítězství, nebo předehra konce?

06.05.2014 20:18

Adrian A. Wlczek hodnotí současné dění v hlavní vládní straně a dochází k optimistickému závěru, že navzdory možným velkým a hlučným změnám se opět nic nezmění – a nikdo se to nedozví

Adrian A. Wlczek: Haškův gambit - Sobotkovo vítězství, nebo předehra konce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda AKČR Michal Hašek

Ještě předtím, než česká média začala zajímat jen a pouze sebevražda Ivety Bartošové, věnovali se novináři (politickým) nekrologům jiné osobnosti veřejného života v Česku: nyní už bývalého poslance, hejtmana a (tak, jako všichni ostatní) neúnavného zastavatele asi tří stovek dalších funkcí ve státní správě, Michala Haška.

Předčasný pohřeb

Ten udělal to, co se od něj po zpackaném (protože urychleném) puči očekávalo: sbalil si věci ve své poslanecké kanceláři a stáhl se na Jižní Moravu, kde si nejen bude lízat rány po prohraném souboji se svým největším stranickým rivalem Bohuslavem Sobotkou, loutkovým taképremiérem ve vládě Andreje Babiše. Nejspíše bude také spřádat plány na další tažení, které se může odehrát už docela brzy. Pohřbívat činorodého hejtmana je rozhodně předčasné.

Celá ta mediální hra na „sběratele funkcí“ mířila samozřejmě jen a jen na něj: Sobotka potřeboval nějakou páku, neboť se mu pranic nelíbilo, jak mu Hašek zevnitř rozeštvává poslanecký klub a každou chvíli (oprávněně) upozorňuje na množství Sobotkových ústupků Babišovi. Usnesení se jen formálně týkalo dalších tří poslanců a hejtmanů: kromě Haška to byl Jiří Zimola, Jiří Běhounek a Josef Novotný.

Křečci prskají, hejtmani jdou dál

Původní plán byl doporučující usnesení Lidového domu ignorovat a obě funkce si ponechat. Toho se dalo dosáhnout jen v případě, že by všichni čtyři táhli za jeden provaz: nezapomínejme, že se jedná ve všech případech o oblíbené regionální politiky, kteří se mohli spolehnout na sílu preferenčních hlasů. Proto museli Sobotkovi poradci nejprve zlomit nejslabší článek, už tak nalomeného Zimolu.

Jihočeský hejtman rezignoval na poslanecký mandát několik týdnů před lhůtou, kterou si sami určili. Pak pod tlakem okolností a oslabený „zradou“ Zimoly hodil ručník do ringu i Hašek. Běhounek s Novotným ukázali Sobotkovi záda: první jmenovaný proto, že je mu jako nestraníkovi šumafuk, jestli jej budou chtít vyloučit ze strany, do které beztak nikdy nevstoupil, a Novotný zřejmě proto, že tak učinil Běhounek.

Sobotka a další havlisté v ČSSD (Dienstbier a spol.) chvíli prskali jako křečci, a pak seznali, že s tím nemůžou nic dělat: oba výtečníky mohou sice vyloučit z poslaneckého klubu, tím by jej však znatelně oslabili, a to v situaci, kdy babišovci číhají na jejich sebemenší zaváhání.

Až Babiš rozhodne

A právě ze strany Andreje Babiše může kynout šance na Haškův restart. Strážce státní kasy, faktický premiér a vládce takřka všech hlavních sdělovacích prostředků (ty které zatím nekoupil přímo, ovládá přes inzerci) sice na podzim loňského roku Haška pomohl odstřelit a ve svých médiích z něj udělal lháře a zrůdu, od které by pes kůrku nevzal. Věděl totiž, že slabý Sobotka bude v jeho vládě lépe ovladatelným, tedy výhodnějším partnerem. Dnes je však situace trochu jiná.

Babiš, jenž poměrně realisticky pomýšlí na nejvyšší posty v této zemi, se s titulem „neformálního“ předsedy vlády nespokojí. Svého taképremiéra navíc z duše nenávidí. K smrti nesnáší též nevyzpytatelné Bělobrádkovy lidovce, a čeká na příležitost, až se jich konečně bude moci zbavit a další vládu postavit sám.

Na Blaník!

K tomu mu může dopomoci právě Hašek, který buduje své mocenské centrum v krajích. Tam bude posilovat své vnitrostranické pozice na šéfův úkor, kdežto Sobotka se bude jen a jen znemožňovat. Debakl číslo jedna zřejmě ČSSD zažije už v eurovolbách, kde bude stěží druhá za babišovci – to ale ještě Sobotka může ustát. Drtivá prohra v komunálních volbách už ho zákonitě bude stát hlavu.

Může se pak klidně stát, že se sociálnědemokratická družina rozjede do Brna jako na horu Blaník, a bude svého vyobcovaného a mezi lidem stále populárního hejtmana ještě na kolenou prosit, aby se ujal vlády nad jejich zdecimovanou partají. Přijde-li k tomu vhodná rehabilitace Haška v Babišových médiích (jejichž majitel už bude v té době premiérem), nebude nic bránit tomu, aby se jeho politická hvězda znovu rozsvítila.

Občanům této země to, pravda, nic dobrého nepřinese, ale na ně tady beztak už nikdo ohled nebere. Potud nic nového. To nové bude, že se o tom nedozvědí. Alespoň z médií ne.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…