Alena Vitásková: Diskriminace skupiny zaměstnanců ve státní správě

14.06.2020 19:05

Článek „Několikerý metr ministra Havlíčka - růst cen energií až trojnásobně“, ve kterém jsme informovali o praktikách Energetického regulačního úřadu (ERÚ) mimo jiné o lobbingu státních úředníků, Radních ERÚ za svého člena Krejcara, a to přímo u ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, měl odezvu.

Alena Vitásková: Diskriminace skupiny zaměstnanců ve státní správě
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Obrátili se na nás nejen řadoví občané, ale i spolky, odborníci, jež se zabývají nejen energetikou, ale rovněž státní správou a její odbornou výkonností.

Nejen z jejich poznatků vyplývá, že na ERÚ dochází k rozsáhlé „diskriminaci skupiny zaměstnanců“. Tato skupina asi čtyřiceti státních úředníků byla v závěru loňského roku „poslána domů – na překážky“ v souvislosti se změnou systemizace ERÚ a snížením počtu zaměstnanců. Tito zaměstnanci jsou dlouhodobě „doma“ na cca 80% svého platu. Tento jejich plat je hrazen z rozpočtu ERÚ – tudíž z finančních prostředků nás občanů, spotřebitelů energií.

V době, kdy se ERÚ rozhodl snížit počet zaměstnanců (chvála za kroky v nabubřené státní správě), tak měl zhruba stejný počet neobsazených systemizovaných míst. Pokud tedy v dané chvíli „poslal“ cca 40 zaměstnanců domu – postavil je mimo službu, tak měl snížit počet zaměstnanců o 80 osob. Jenže skutečnost je jiná. Systemizace, kterou vláda schválila, diskriminuje skupinu zaměstnanců, které bylo údajně dokonce zakázáno se zúčastnit vánočního večírku, či další diskriminační prvky spojené s šikanou ze strany zaměstnavatele.

To vše je v rozporu s lidskými právy. IAV se bude touto problematikou hlouběji zabývat. Machinace s pracovními pozicemi budou pravděpodobně předmětem řady soudních sporů a řešení škod, které tímto byly způsobeny.

Přitom se připravují účelově pozměněna nová místa a přijímají zaměstnanci jiní. Jaký cejch nesou ti, kteří se propouští? Pravděpodobně pracovali ve veřejném zájmu…… nebo jsou jen nepohodlní svoji odborností a je žádoucí je nahradit nekompetentními?

Všeobecná kritika ze strany odborníků a veřejnosti na špatnou erudovanost mnohých státních úředníků a státních institucí narůstá. Přesto se tyto kroky systematicky provádí a nekompetentnost se v této sféře plně podporuje vládnoucí garniturou.

  • ERÚ nechává doma „nepracovat“ rozsáhlé počty zaměstnanců (odborníků), kterým hradí dlouhodobě jejich mzdu
  • Jedná se o milióny korun, které jsou hrazeny z veřejných prostředků
  • Způsobené škody asi ještě nikdo neřeší, anebo nikoho nezajímají
  • ERÚ přitom přestává vykonávat činnosti, ke kterým je zmocněn zákonem
  • Nejen kontrola nákladů regulovaných subjektů se přestala provádět
  • Ruší se pracovní místa na Ostravsku (nejvíce zasaženém regionu nezaměstnaností) a část se převádí na jiné pracoviště

V nedávné době se přitom připravoval přesun dislokovaného pracoviště ERÚ z Prahy do Ostravy.

Ostravsku se pouze slibovalo, že část ústředních státních institucí by měla mít působiště v tomto regionu. Slibem neurazíš a v Praze je blaze, tak proč by měli státní úředníci a jejich rodiny žít v regionu, který tuto „pomoc státu“ životně potřebuje.

Jak se vláda Andreje Babiše a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček postaví k nekompetentním krokům státních úředníků? Jako například Radních ERÚ, kteří nejenže rozmařile plýtvají milióny z rozpočtu, ale údajně požadují v připravované novele Energetického zákona navýšení svého rozpočtu na úkor opět nás spotřebitelů.

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV
Signatářka a mluvčí Manifestu IAV

Praha, dne 14. 6. 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …