Alena Vitásková: Požadavky na nápravu justice, jednání na Ministerstvu spravedlnosti

18.10.2020 10:11

IAV bude jednat se zástupci Ministerstva spravedlnosti. Podali jsme podnět na EK ke stavu justice v ČR. Požádali jsme komisařku Evu Jourovou, aby se problematikou justice v ČR zabývala.

Alena Vitásková: Požadavky na nápravu justice, jednání na Ministerstvu spravedlnosti
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Skloň hlavu, mlč a poslouchej, je vzorový model „člověka“, jak si ho vládnoucí struktury představují. Institut Aleny Vitáskové z.s. (IAV) dlouhodobě upozorňuje na situaci v justici a požaduje vymahatelnost práva a spravedlnosti pro všechny občany bez rozdílu. Seminář k této problematice pod názvem: „Spravedlnost a vymahatelnost práva: Žijeme v právním státě?“ proběhl v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky 7. 9. 2020 pod záštitou poslance Jiřího Kobzy.

Závěry semináře jsme v otevřeném dopise ze dne 13. 9. 2020 zaslali nejen vládě, ale i poslancům a senátorům a žádali jsme o stanovisko, jak s tímto podnětem odpovědni politici naloží.

V reakci Ministerstva spravedlnosti na předmětný dopis jsme byli vyzváni ke společnému jednání, které se uskuteční dne 21. 10. 2020. O výsledku budeme veřejnost podrobně informovat.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Občanská veřejnost vnímá situaci v justici za závažný problém, který není v České republice odpovídajícím způsobem řešen. Proto IAV podal v této souvislosti podnět na EK a požádal o jednání komisařku Evu Jourovou. Domníváme se, že se paní komisařka Jourová, která se v posledním období razantně vyhranila právě v oblasti dodržování lidských práv a stavu justice v jiných zemí, bude našim podnětem důkladně zabývat. Evropské principy demokracie nemohou mimo jiné připustit, aby se dalo trestní stíhání objednat, nebo aby se trestné činy naopak nešetřily a mařila se tím spravedlnost. Aby příslušné orgány neznaly princip subsidiarity v trestním řízení a další velmi závažná zjištění v oblasti práva a spravedlnosti, činnosti státního zastupitelství. Věříme, že jednání s paní komisařkou proběhne v nejbližším možném termínu. Průběžně budeme veřejnost rovněž informovat.

V dřívější době jsme podávali podněty k EK za porušování evropské legislativy v oblasti energetiky. Odpovědi, které jsme doposud obdrželi, jsou, že se tímto problémem příslušní pracovníci zabývají.

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV
Mluvčí a signatářka Manifestu IAV

Hlučín, dne 18. 10. 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…