Alena Vitásková: Radní ERÚ? Výsměch voličům

15.05.2018 17:16

S odstupem času se jen potvrzuje oprávněnost mých obav, které jsem (jako předsedkyně ERÚ) k jmenování členů Rady sdělila premiéru Bohuslavu Sobotkovi dopisem ze dne 25. 7. 2017.

Alena Vitásková: Radní ERÚ? Výsměch voličům
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Alena Vitásková, exšéfka Energetického regulačního úřadu

Sobotkova vláda rozhodla o jmenování členů Rady ERÚ s nástupem do funkce 1. 8. 2017.

S odstupem času se jen potvrzuje oprávněnost mých obav, které jsem (jako předsedkyně ERÚ) k jmenování členů Rady sdělila premiéru Bohuslavu Sobotkovi dopisem ze dne 25. 7. 2017 (viz níže).

Neřešená problematika radních ERÚ jmenovaných Sobotkovou vládou se dále prohlubuje. Mimo jiné v připravované novele EZ je jeden z jejich stěžejních zájmů zvýšení jejich platu. Či dosazováni do vrcholových řídících funkcí úřadu neúspěšné politické kandidáty ve volbách do Parlamentu ČR.

Na situaci jsem upozornila rovněž nového ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünnera a pevně věřím, že celou situaci bude řešit. V otevřeném dopise, který jsem panu ministrovi 30. 4. 2018 zaslala, jsem opakovaně upozornila na rizika plynoucí z dlouhodobě neřešené situace ve složení Rady ERÚ a s tím související důvod, proč chci od 1. 8. 2018 nastoupit na ERÚ do funkce člena - předsedkyně Rady a zamezit tak, možným negativním dopadům na energetický trh a především na spotřebitele z řad domácnosti, kteří se nemohou sami účinně bránit a jsou nuceni spoléhat na státní instituce.

Po řadě dotazů z široké veřejnosti, jako např.: „Kdy jsem žádala bývalého premiéra Bohuslava Sobotku o nápravu?“  „Co mi na to odpověděl?“ pro transparentnost tento dopis veřejnosti předkládám. K tomu jen dodávám, že premiér nikterak nereagoval a jak je zřejmé, ani žádnou nápravu nezjednal.

Jelikož na úřadě probíhá řada kroků, které mohou mít negativní dopad především na ceny energií, rozhodla jsem se obrátit na stávajícího premiéra Andreje Babiše a nabídnout vládě svoji pomoc v mé účasti na řízení ERÚ.

Alena Vitásková
Předsedkyně Institutu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …