Alena Vitásková: Reakce občanů - „Děkujeme, neodcházejte!“

09.05.2017 15:46

V létě končí můj mandát na ERÚ. Zatímco někteří se už nemohou dočkat, až mě nahradí nová Rada ERÚ, jiní se jejího příchodu obávají. Autor následujícího dopisu patří do druhé skupiny. Skutečně si cením uznání, kterého se mi dostalo za obranu zájmů občanů této republiky, i přání, abych v této práci pokračovala.

Alena Vitásková: Reakce občanů - „Děkujeme, neodcházejte!“
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Vážená paní předsedkyně,

děkuji za Váš osobní dopis, kterého si velice vážím, za přímou reakci na mé náměty a dotazy, potěšil mne i Váš vlastnoruční podpis jako důkaz osobního zájmu o komunikaci s jednotlivci, kteří se na Vás obracejí.

Průběžně sleduji dění v energetice, prostudoval jsem doporučené dokumenty, řadu Vašich osobních vyjádření i stanovisek ERÚ, vyjádření poslanců i politiků ke stavu objektivnosti zákonů a vyhlášek, reakce (spíše ignorance) MPO i vlády k přetrvávajícímu a rostoucímu omezování nezávislosti ERÚ, k nepodpoře, až bránění naplnění poslání ERÚ v ochraně spotřebitelů chybnými zákony (které by si možná zasloužily audit komisařky EU paní Jourové) a řadu dalších aktuálních informací.

Ze všeho mi vyplývá, že pro zlepšení postavení odběratelů elektřiny děláte maximum, že Vaše funkční období je doprovázeno řadou úspěchů a složitých a významných rozhodnutí, přes nevoli různých zájmových, vlivových a lobbistických skupin, bohužel někdy i s podporou poslanců a členů vlády, kteří slibovali občanům opak toho, co činí. Jak jinak si vysvětlit očividný ignorantský nebo někdy až nepřátelský vztah k Vámi řízeného úřadu a bohužel i k Vaší osobě, což považuji za nehoráznost.

Vy jste ale silná osobnost a neměla byste vzdát boj o naplnění Desatera VTS, kde je výstižně zahrnuto vše, co posílí objektivitu vztahu dodavatele a odběratele elektřiny. Např. dosáhnout toho, aby odběratelé hradili pouze oprávněné náklady, bych považoval za životní úspěch.

Proto bych si moc přál, abyste své působení v ERÚ nebo v jiné důležité energetické funkci nevzdávala, věřím, že i v nové organizační struktuře ERÚ najdete vlivné místo k zajištění pokračování nastaveného trendu regulace energetiky. Když u toho nebudete, ulehčíte všem, co si přejí zmocnit se zásadního vlivu na další rozvoj a směřování energetiky a k zakonzervování dnes platných novel zákonů a vyhlášek, a to si nejen Vy, ale dovolím si tvrdit, že ani většina odběratelů, nepřeje. Proto také nesouhlasím s Vaším vyjádřením na webu ERÚ ze dne 6. 4. 2017, vždyť po parlamentních volbách může být vše jinak. Určitě pro takové rozhodnutí máte osobní důvod, ale existuje i „vyšší princip", podpora těch, kteří si přejí, abyste v započatém díle pokračovala, aby Váš podpis byl spojen se státním znakem i nadále.

V předchozím e-mailu jsem si v závěru dovolil osobní radu, teď dám osobní přirovnání. Kdybych to bral tak, jak jste se rozhodla Vy, tak bych musel panu předsedovi vlády vrátit důchod, tu radost mu ale neudělám.

Už Vás nebudu obtěžovat tématy, které průběžně řešíte, zaměřím se pouze na hledání argumentů na vyřazení položky POZE z faktury za elektřinu, která tam podle mého názoru nepatří. Pro případnou konzultaci objektivizace plateb za elektřinu se obrátím na někoho z Vašich spolupracovníků.

Děkuji za Váš čas, přeji mnoho zdaru a mnoho šťastných osobních i profesních rozhodnutí.

S úctou
Ladislav D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…