Alexander Tolčinský: Bude Rusko "cíleně" intervenovat na Ukrajině?

16.07.2014 16:47

Prý je to nesmyl. Rusko v žádném případě v odvetě za smrt muže v městečku Doněck v ruské rostovské oblasti rozhodně neprovádí odvetné údery proti ukrajinským jednotkám.

Alexander Tolčinský: Bude Rusko "cíleně" intervenovat na Ukrajině?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Zmíněný muž byl zabit po výbuchu granátu, který byl údajně vypálen z ukrajinského území. Vyloučit se to nedá. Ale je velmi nepravděpodobné, že by ukrajinské velení chtělo takovým neobratným způsobem vyprovokovat ruské vojenské angažmá v pohraničním území. Má dost problémů se svými proruskými separatisty. V několika minulých dnech ztratily v bojích s nimi několik desítek vojáků.   

Na diplomatické půdě to vře. V uvozovkách fotbalová diplomacie se povedla jen částečně. Ač prý německá kancléřka Merkelová chtěla, aby se včera před finálovým zápasem mistrovství světa ve fotbale sešli v Brazílii prezidenti Ruska Putin a Ukrajiny Porošenko, ten druhý vzkázal, že s ohledem na vážnost situace doma na setkání nepřijede.  

Ten první řekl, že Kreml by nebyl na podobnou fotbalovou diplomacii připraven. A tak se Angela Merkelová sešla s Vladimírem Putinem. Oba se shodli na nutnosti uzavřít na Ukrajině příměří a zahájit mírová jednání, nicméně jejich setkání zatím žádné větší politické posuny nevyvolalo.   

Ukrajinský prezident Pororšenko v telefonickém rozhovoru s prezidentem Evropské unie van Rompuyem tvrdil, že Rusko nejen zásobuje separatisty zbraněmi, ale dokonce jim umožňuje ostřelování ukrajinských pozic ze svého území.  

Později dodal, že separatistům velí ruští důstojníci. Při poradě s vojenskými veliteli upozornil na potřebu pozměnit taktiku, aby bylo možné oblast bojů zúžit a zlepšit ochranu hranic i civilního obyvatelstva. Je to ale v ukrajinských silách? A jak by mohla vypadat případná ruská vojenská intervence?   

Rozhodně nepůjde o něco podobného jako v případě anexe Krymu. Spíše mohou být do oblasti Luhansku vyslány takzvaně mírové sbory, něco na způsob těch, které už po více než dvacet let působí v moldavském Podněsteří.  

Nutno ale připomenout, že dnešní ukrajinské síly jsou mnohem silnější než ty moldavské v devadesátých letech minulého století. A také Evropskou unii v tuto chvíli mnohem více zneklidňují aktivity putinovského Rusko, než toho Jelcinova před více než dvaceti lety.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…