Alexander Tolčinský: Bude muset Sikorski opustit post maršálka Sejmu?

23.10.2014 10:20

Ještě před zhruba půl rokem byl bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski vážným kandidátem na post šéfa celoevropské diplomacie. Když bylo před několika týdny Evropskou unií rozhodnuto, že bude novým prezidentem Evropské rady jiný Polák, expremiér Donald Tusk, bylo jasné, že se další Polák nemůže stát šéfem diplomacie.

Alexander Tolčinský: Bude muset Sikorski opustit post maršálka Sejmu?
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Pomyslné akcie Radoslawa Sikorského klesaly navíc už několik měsíců po skandálech s odposlechy, kdy média zveřejnila jeho poněkud neobratná vyjádření o pevnosti spojenectví s USA.

Sikorskému se nakonec ani nepodařilo po Tuskově abdikaci na post premiéra prosadit se do nové vlády Ewy Kopaczové. Byl jmenován maršálkem Sejmu.

Teď se k nepříznivým okolnostem Sikorského existence přidala i nepříjemná kauza s rozhovorem s americkým portálem Politico.

Sikorski údajně řekl, že ruský prezident Vladimir Putin navrhoval polskému premiérovi Tuskovi v roce 2008 rozdělení Ukrajiny jako nesmyslného státního útvaru. Polsko mělo údajně dostat zpět Lvov, který byl jeho součástí před anexí Sovětským svazem v září 1939.

To bylo pro Polsko obrovské historické ponížení. List The Economist dokonce tvrdí, že slova o nabídce na rozdělení Ukrajiny ze strany Putina, citovaná v Politicu, jsou Sikorského porážkou a Putinovým vítězstvím.

Ruský prezident bude nyní moci výroky Sikorského zlehčovat, a mstít se tak jednomu z autorů silné evropské politiky vůči Rusku.

Ačkoli Sikorski tvrdí, že jeho slova byla špatně interpretována, na tiskové konferenci odmítal komunikovat s polskými novináři. Byl z toho další skandál.

Předsedkyně vlády Ewa Kopaczová jednala se svým předchůdcem a šéfem vládnoucí Občanské platformy Donaldem Tuskem o možnosti Sikorského odvolání z funkce maršálka.

Tusk prý řekl, že odvolání nebude nutné, pokud se Sikorski omluví. Ten tak sice učinil, nicméně záležitost vzala do rukou opozice.

Klub nejsilnější opoziční strany Právo a spravedlnost, kterou vede Jaroslaw Kaczyňski už podal návrh na Sikorského odvolání. Navrhl už i jeho nástupce, nezařazeného poslance Andrzeje Smirnowa. Ostatní strany zatím vyčkávají.

Postkomunistický svaz demokratické levice by odvolání podpořil, nesouhlasí ale s navrhovaným Sikorského nástupcem.

K odvolání maršálka je třeba nadpoloviční většiny poslanců přítomných v Sejmu při případném hlasování. Kdyby tam byli všichni, bylo by třeba k odvolání Sikorského minimálně 231 hlasů.

A to Právo a spravedlnost nemá. Ale dostatek hlasů k zachování Sikorského pozice nemá ani vládnoucí Občanská platforma. Jasný postoj nezaujala koaliční Polská lidová strana.

Bude tedy záležet na hlasech menších stran, ale rána může přijít i z vlastních řad. Není žádným tajemstvím, že si nová premiérka na současného maršálka Sejmu nikdy příliš nepotrpěla.

Deník Rzeczpospolita tvrdí, že má ze zdrojů blízkých předsedkyni vlády informace, že bude žádat Sikorského demisi.

A tak by se mohlo stát, že donedávna nejambicióznějšího polského politika potopí při hlasování část vlastní strany. A to by byl Sikorského trpký konec. Není ale ani vyloučeno, že demisi podá pod tlakem okolností sám. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …