Alexander Tolčinský: Dopouští se Polsko na Ukrajincích zrady?

22.01.2015 12:40

Polsko se na Ukrajincích dopouští zrady. Zdá se vám to být poněkud radikální názor? Ale myšlenky na přímé vojenské angažmá Poláků v ukrajinském konfliktu se u našich severních sousedů skutečně objevují.

Alexander Tolčinský: Dopouští se Polsko na Ukrajincích zrady?
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Nejnověji s nimi přišel bývalý antikomunistický disident Zbygniew Bujak. Podle něj Polsko Ukrajinu zrazuje.

V čem? Z jedné strany podle něj Ukrajinci sledují evropskou podporu Kyjevu, nicméně zároveň s tím probíhá boj Ukrajinců s nepřítelem z Ruska.

A právě tomu by měli Poláci učinit přítrž. Rusko sice stále tvrdí, že žádné jeho jednotky na Ukrajině nepůsobí, nicméně anektovalo Krym.

Na východní Ukrajině by prý měla působit polsko- ukrajinsko-litevská brigáda. Jenže Polsko a Litva jsou členy NATO, a to už by znamenalo přímou vojenskou konfrontaci s Ruskem. Protože jak by Moskva zareagovala na přítomnost zmíněné brigády, není těžké odhadnout.

Když nedávno polská premiérka Ewa Kopaczová navštívila Kyjev, výsledkem byly především hospodářské dohody. Půjčka ve výši 100 milionů euro, dohoda o dodávkách plynu a polského uhlí.

Zdůraznila, že země Evropské unie na rozdíl od informací některých ruských médií nedosáhly shody na zmírnění ekonomických sankcí vůči Rusku.

Přes řečené je postup Polska chápán částí veřejnosti jako jakási netečnost. Spočívá prý v nedostatku představivosti, politické ignorancí a neschopnosti se rázně rozhodnout.

Ukrajina prožívá nejtěžší boje za několik měsíců. Bojuje se o ruiny doněckého letiště. Pokud se ho separatistům podaří za pomoci Moskvy dobýt, všechny dosavadní dohody, zejména ty minské vezmou za své.

To by pravděpodobně vedlo k rozšíření současného konfliktu a další nárůst počtu obětí. A je nutné připomenout, že sympatie polské veřejnosti vůči Ukrajincům spíše klesají. Možná postupně úplně zaniknou. Na Ukrajince se zkrátka zapomene.

Ukrajina potřebuje miliardové pomoci a Polsko nabízí 100 milionů. Vládní ukrajinská armáda by potřebovala dodávky moderních zbrojních systémů, ale většina zemí dodává jen proviant a výstroj.

Co se týče probíhající mobilizace na Ukrajině, považuje ji polský bezpečnostní analytik Piotr Koscinski za nezbytnou. Zároveň se však domnívá, že jednoznačné vojenské vítězství jedné, či druhé strany je málo pravděpodobné a sází na politická jednání za účasti OBSE, Ruska, Ukrajiny, Německa, Francie a separatistů.

Ukrajina je podle Koscinského v tomto ohledu v pasti. Země má obrovské finanční problémy, což komplikuje výcvik a přípravu vojenských záloh. Ale zároveň musí vydávat velké prostředky na záchranu hospodářství. A jak známo, bez peněz se žádná moderní válka nedá vést. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…