Alexander Tolčinský: Jsou ústupky separatistům pro Kyjev prohrou?

18.09.2014 11:40

Včerejší odhlasování smlouvy o přidružení Ukrajiny k Evropské unii parlamenty v Kyjevě a ve Štrasburku má dvojí hodnocení.

Alexander Tolčinský: Jsou ústupky separatistům pro Kyjev prohrou?
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

První z nich tvrdí, že jde o úspěch. Ta kritičtější ale připomínají, že autonomie, kterou přiznal ukrajinský prezident, Petro Porošenko východním separatistům, znamená ve svém důsledku ústupek, ne-li dokonce kapitulaci Rusku.  

I když se většina médií shoduje, že ukrajinský prezident na výběr příliš neměl. Ukrajina vlastně zůstane rozdělená. Vždyť podle nové dohody budou mít separatisté vlastní policii, budou sami provádět hraniční kontroly a organizovat volby do vlastních samospráv. To se vlastně děje už teď.  

Vůdce separatistů z Doněcku Zacharčenko už nyní tvrdí, že v oblastech pod kontrolou separatistů nebudou předčasné místní volby plánované na 7. prosince. Jak tvrdí, není důvod, separatisté svá zastupitelstva už mají, stejně jako vlastní Nejvyšší radu. Kyjev tedy rozhodně na jejich území žádné volby organizovat nebude.  

Nejen prezident Porošenko teď řeší otázku, co je důležitější. Smlouva s Evropskou unií, nebo vynucené ústupky separatistům? Část ukrajinské veřejnosti, především stoupenci protestů na Majdanu, kteří přinutili bývalého prezidenta Janukovyče uprchnout do Ruska, nebo příslušníci jednotek, které se separatisty bojovali na východě země, nebo rodiny ukrajinských padlých se mohou cítit podvedeni.  

Vojensky tedy Kyjev na východě nevyhrál. Měl by se nyní soustředit na to, co jeho současní vůdci už řadu měsíců slibují. Tedy systematicky a účinně bojovat s korupcí a dokázat občanům, že toho vláda, parlament a soudy jsou doopravdy schopny, stejně jako upevňovat základy státu. A to jde nejlépe, když mlčí zbraně. Takže to teď v Kyjevě mohou zkoušet.  

Nutno ale upozornit, že stále ještě hrozí na východě Ukrajiny vznik quasi státu po vzoru Podněstří, kde budou mít hlavní slovo Rusové. Ať už ti místní, nebo Moskva. Ukrajina dosáhla toho, že se pokusí doopravdy sbližovat s Evropskou unií a nebude muset vstupovat do Euroasijské unie, vedené Ruskem, které by se jistě ke svému západnímu sousedovi chovalo jako k vazalovi. To je pro Rusko zklamání.   

Bez téměř padesátimilionové Ukrajiny nebude euroasijské společenství to pravé ořechové. Dosáhla ale Ukrajina ratifikací dohody s EU toho, co chtěla? Vždyť ten kus papíru rozdělil zemi, z několika skupin jejích obyvatel udělal nepřátele na život a na smrt, což stálo několik tisíc životů. Nechme se tedy překvapit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…