Alexander Tolčinský: Litva snižuje závislost na dodávkách ruského plynu

31.10.2014 9:40

Je to pro nás v každém případě historický přelom. “V tom se shodují litevská média v komentářích na zahájení provozu plovoucího terminálu „Nezávislost,“ který kotví v litevském přístavu Klajpeda. Jde o zařízení, zapůjčené norskou společností Hogh LNG.

Alexander Tolčinský: Litva snižuje závislost na dodávkách ruského plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Díky tomuto plovoucímu terminálu skončí pro Litvu, Lotyšsko a Estonsko plná závislost na dodávkách plynu od ruské společnosti Gazprom. 

Loď-terminál bude právě z Norska dodávat zkapalněný zemní plyn. Po skončení smlouvy s ruským plynařským gigantem bude moci Litva ročně dostávat až 4 miliardy kubíků plynu, což je 140 procent objemu plynu, který přicházel na Litvu z Ruska. Klajpedský terminál budou moci využívat i Lotyšsko a Estonsko.

Země tak reagovaly na obavy, že by v souvislosti s chováním Ruska v době ukrajinské krize mohla za předpokladu plné závislosti na dodávkách plynu tři pobaltské státy cenově vydírat. Podobně se chce od závislosti na dodávkách plynu z Ruska odpoutat i Ukrajina a Polsko, které mimochodem buduje podobný terminál jako Litva v Klajpedě. 

Litva navíc v průběhu šesti let hodlá právě přes Polsko vybudovat plynovod, kterým by do země přicházely dodávky plynu, nakupované v Německu. Méně už se v této souvislosti připomíná fakt, že navzdory protestům zmíněných 4 zemí realizovaly Německo za vlády kancléře Schrödera a tehdy ruského premiéra a dnešního prezidenta Vladimira Putina projekt plynovodu vedeného po dně Baltského moře, nazvaného Nord Stream.

Na první pohled vypadá plovoucí terminál „Nezávislost“ jako obyčejná loď. V Klajpedě však bude pevně zakotvena a navíc je vybavena zařízením, které zkapalněnou surovinu znovu přetvoří na plyn. A napojení na trubky litevských rozvodných sítí plynu. První dodávky přes „Nezávislost“ by měly na Litvu přijít na přelomu letošního a příštího roku.

Celá záležitost má samozřejmě silné politické pozadí. Například stále rostoucí obavy Litevců z ruské expanze. V pondělí zveřejnila litevská média průzkumy veřejného mínění. 

Vyplývá z nich, že se 55 a půl procenta dotázaných obává, že je Rusko skutečně nebezpečím pro nezávislost jejich země. 35 procent Litevců je přesvědčeno, že se Rusko pokusí zemi hospodářsky zničit. Téměř každý třetí Litevec se bojí války s Ruskem a 15 procent z nich se zabývá možností, že se Putinovo Rusko pokusí prostřednictvím ruské menšiny na Litvě anektovat část litevského území.

Profesor Litevské vojenské akademie Valdas Rakutis uklidňuje. Tvrdí, že se vojenská hrozba ze strany Ruska zvětšila, ale zatím není důvod k panice. Je prý třeba posílit systémy obrany a připravit stát a obyvatelstvo na možnost, že přijdou horší časy. Snad má pravdu alespoň v tom, že zatím důvod k panice skutečně není. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla