Alexander Tolčinský: Polsko kritizuje svou neúčast na jednání o Ukrajině

18.08.2014 20:50

Víkendové setkání ministrů zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny vyvolalo nevoli v sousedním Polsku. Ještě do jara totiž jménem Evropské unie jednali v Kyjevě šéfové diplomacií Německa, Francie a Polska. A právě polský ministr zahraničí Radek Sikorski už nebyl na třetí setkání podobného druhu pozván.

Alexander Tolčinský: Polsko kritizuje svou neúčast na jednání o Ukrajině
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

To u řady polských politiků vyvolává nevoli. Podle konzervativně národoveckého politika Pawla Kowala se Evropa vrací do období, kdy několik silnějších států rozhoduje o osudech slabších. Jednat o takových záležitostech jako je bezpečnost a humanitární situace na Ukrajině bez účasti Evropské unie, Spojených států a zainteresovaných zemí, jako je Polsko, je vykročením špatným směrem. 

Ještě dál šel ve své kritice šéf postkomunistického Svazu demokratické levice Leszek Miller. Ten dodal, že by se jednání, která proběhla o víkendu v Berlíně, měla napříště konat ve Varšavě. Polsko by se mělo stát arbitrem a nikoli jednou ze znepřátelených stran za jednacím stolem. 

To že k jednáním nebyl opakovaně pozván šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski je důkazem jistého úpadku polské politiky a zároveň porážkou předsedy polské vlády Donalda Tuska. Už proto, že byla Varšava v nedávné minulosti chápána jako jakýsi velvyslanec celé Evropské unie na Ukrajině. 

Polští politici dodávají, že právě Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, na východě země bojují separatisté, vyzbrojeni ruskou výzbrojí a nutno připomenout, že i Polsko má s Ruskem společnou hranici. A proto by se Poláci měli podobných jednání účastnit.  

Proč není na jednání zván Radoslaw Sikorski, čehož si všímají i německá média, která připomínají, že to byl právě on, kdo přesvědčil radikální ukrajinské odpůrce tehdejšího prezidenta Janukovyče, aby na dohody přistoupili, jinak, že bude výjimečný stav a všichni zemřou?  

Některé zdroje poukazují na ne příliš vřelé vztahy mezi ruským ministrem zahraničí Lavrovem a jeho polským protějškem. A také polskou odposlechovou aféru, která Sikorského do značné míry zkompromitovala, což snížilo i jeho šance na zvolení do čela diplomacie Evropské unie. Kdo ví. 

Podle posledních průzkumů veřejného mínění se většina Poláků bojí Ruska. Přes 60 procent dotázaných Poláků nepochybuje o tom, že se Rusko snaží posílit svůj vliv ve východní Evropě, což je pro Polsko krajně nebezpečné. 

Na Slovensku si to myslí 57 procent lidí, v Česku pak polovina dotázaných v Maďarsku 48 procent. Téměř 80 procent lidí v dotazovaných zemí si myslí, že by se v konfliktu měla angažovat OSN, Evropská unie a 57 procent by uvítalo i angažmá Spojených států.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…