Alexander Tolčinský: Spasí Ukrajinu mezinárodní mírová mise?

12.08.2014 15:31

Přestože se zdálo, že ukrajinské ozbrojené složky dosahovaly během posledních dvou dní v oblasti Donbasu spektakulárních vítězství, je ukrajinský prezident Petro Porošenko připraven podpořit mezinárodní mírovou misi na východě země.

Alexander Tolčinský: Spasí Ukrajinu mezinárodní mírová mise?
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Na demonstrantech byly vidět symboly ukrajinské vlajky

Chce se tak vyhnout vpádu ruských jednotek, jako tomu bylo na počátku 90. let v moldavském Podněstří.  

O takovém řešení se totiž v minulých týdnech v diplomatických kuloárech hovořilo. Kyjev pochopitelně na svém území ruskou armádu nechce. Ukrajinská vláda o víkendu získala údajně od Spojených států důvěryhodné informace, že se ruské jednotky připravují na invazi na území východního souseda.  

Jak by měla Porošenkem navrhovaná mírová mise vypadat? Tedy rozhodně by měla být mezinárodní, nikoli složená jen z vojáků, kteří by přišli z Ruské federace. Na území země by měly vstoupit výhradně přes hraniční přechody kontrolované ukrajinskými jednotkami, které by pak zajistily jejich přepravu do prostorů odpovědnosti.  

Faktem je, že se Kyjev pokouší diplomatickým tlakem přimět Moskvu k oboustranně přijatelnému kompromisnímu řešení. Vláda Arsenije Jaceňuka přijala návrh na zastavení tranzitu ruského plynu do Evropy a také hodlá zakázat přelety ruským letounům nad svým územím. Rozhodnout by o tom mohl zítra definitivně ukrajinský parlament.  

Ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz se dnes snažil situaci uklidnit, když sliboval, že bude nadále zajišťovat bezproblémovou přepravu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, i když Kyjev uvalí vlastní sankce na Rusko.  

Putin tentokrát zřejmě bude muset brát ukrajinské hrozby, které mají podporu Spojených států a Německa, brát vážně. Německá kancléřka Merkelová vyjádřila připravenost Berlína do mezinárodní mírové mise v Donbasu německé vojáky vyslat.  

Situace se komplikuje v Doněcku. Představitelé takzvané Doněcké lidové republiky totiž zakázali evakuaci malých dětí a nemocných z bojujícího města. Když jeden z ukrajinských granátů zasáhl budovu místní káznice, několika stovkám vězňů se naopak podařilo uprchnout neznámo kam.  

Podle agenturních informací se už 38.000 lidí uchází v Rusku o status uprchlíků. 10.000 z nich jsou děti. Proruští separatisté o víkendu požadovali uzavření příměří, aby se zabránilo údajné humanitární katastrofě.  

Vláda v Kyjevě však zatím něco podobného odmítá. Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka nebude příměří možné, pokud separatisté současně okamžitě nesloží zbraně. Nechme se tedy překvapit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …