Alexandr Mitrofanov: Babiš. Čeho všeho se zbavíš?

05.09.2013 16:46

Babiš, skvrn a špíny se zbavíš. Tato slovní hříčka vznikla v počátcích politických ambicí známého podnikatele. Tehdy zaznívalo mnoho námitek proti jeho potenciálnímu úspěchu na politickém poli.

Alexandr Mitrofanov: Babiš. Čeho všeho se zbavíš?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Namátkou: je to poděs. Je to možná bývalý spolupracovník StB. Jako Slovák nemá v Česku šanci. Navíc mluví takovou českoslovenštinou, že bude lidem pro smích. A nakonec že nikdy nezíská chytré a vzdělané lidi.  

Nesplnilo se z toho vůbec nic.  

Spolupráci s StB Babiš popírá a kvůli tomu se na Slovensku soudí. Ale i kdyby se tato spolupráce potvrdila, zabírá v Česku toto téma dnes už jen u pamětníků, kteří i za starého režimu bytostně nesouhlasili. Z hlediska velké politiky jde o menšinu.  

Pověst cholerika a demagoga si Babiš vysloužil sám televizními vstupy. Pracuje na tom, aby tento dojem posunul do jiné roviny. Není hulvát. Jen ten sajrajt, který nám tady za dvacet let nahromadili politici, prožívá srdíčkem. Proto je tak neomalený.  

Jeho nevyleštěná mluva je rovněž důkazem, že se nepřetvařuje. Mluví prostě tak, jak mu zobák narostl. Lidový miliardář. Společné fotky s Jardou Jágrem a grilovanými kuřaty to mají potvrdit a přilákat ty méně fajnové voliče.  

Chytré a vzdělané lidi už má také ve své stáji. A poměrně mladé, tedy pro politiku. Jiří Zlatuška, Martin Stropnický, Martin Komárek. Naposledy opravdový kauf desetiletí, Pavel Telička. Soudě podle vyjádření dalších renomovaných odborníků ve svých profesích, která se začínají neorganizovaně množit v médiích – před pár dny to byl bývalý pražský primátor Jan Kasl, není však zdaleka sám – bude tyto průkopníky brzy následovat armáda stejně dobře situovaných neofytů.  

Je poměrně zřejmé, proč k tomuto pohybu směrem k Babišově náruči dochází. A proč pod jeho křídla spěchají lidé z opačných sociálních pólů. Ony totiž ty póly až tak kontroverzní nejsou.  

Mají společný základ v genech politického chování. A momentálně i stejné emoce ze společenského vývoje. Únavu a rozladěnost. A touhu po změně. Mají přitom za to, že směrem k prohlubování stranické demokracie a parlamentarismu to nebude. Přece právě řáděním politiků, které ovšem sami ze svého středu dobrovolně zvolili, jsou tito lidé tolik pobouřeni.  

Musí tedy přijít doba pro jiné řazení hodnot. Vlastně už přišla se zvolením Miloše Zemana. Část potenciálních Babišových voličů je teď zaneprázdněna očekáváním, co dobrého jejich prezident udělá. A souhlasně přijímá Zemanovo zdůrazňování, že postrádáme nové Tomáše Bati. Na Zlínsku mají Františka Čubu, ale je už v pokročilém věku. A když sám Zeman včera odpovídal starému baťovákovi na přání pevného zdraví, že to zdraví bude potřebovat, měl pravdu.  

Až bude muset odejít, obrátí se zraky hledačů nového zachránce ke komu? Nápovědy netřeba. S Babišem se mnozí rádi zbaví rozhodování v demokracii, která jim přijde nepřehledná a špinavá. Mohlo by se vrátit heslo Na chudý lid musí být přísnost. Ti dole, na něž bude mířit, i ti nahoře, převodové páky, se najdou. Jsou už vlastně na značkách.

Autor je komentátorem deníku Právo

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.