Alexandr Mitrofanov: O jedné zabité parlamentní debatě

26.03.2014 19:02

Mohla to být excelentní parlamentní debata. Byl k ní důvod, kterým se staly výroky ministryně spravedlnosti Heleny Válkové o tom, že se za druhé světové války na území protektorátu až tak moc nedělo. Byla tu druhá smeč pro opozici, kterou nabídl ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš, když veřejně hrozil médiu, jehož psaní se mu nelíbí, že může dojít k finanční prověrce jeho investora.

Alexandr Mitrofanov: O jedné zabité parlamentní debatě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Byla tu i předehra, v níž vystoupili zástupci pozice jak pravicové, tak levicové, a člověk si říkal, že bez ohledu na sympatie či antipatie k těm kterým politikům jde o učebnicový příklad, jak má působit parlamentní opozice, když zástupce koalice udělá něco tak nehorázného jako Válková a Babiš.  

Byla by to úchvatná podívaná, ke které vyzvala Válková Miroslava Kalouska, tedy aby se utkali na poli řečnickém. Kalousek byl ten den v obzvláště dobré kondici a došlo-li by k tomuto střetu, byl by to sice zápas muší váhy s Mikem Tysonem, ale Válková si o to sama říkala.  

Jenže se neodehrálo nic. Návrh na projednání tohoto bodu smetla koalice ze stolu. Za stolem určeným pro členy vlády zvedl ruku proti tomuto návrhu premiér Bohuslav Sobotka.  

Předpovídat je v politice ošidné, ale může se stát, že by jednoho dne tohoto počínání litoval. Pokud by k tomu došlo, hrálo by v tom hlavní úlohu hnutí ANO, které Sobotka spolu se svou stranou v tomto okamžiku podržel a neudělal z Babiše a Válkové terče kritiky, kterou si bez jakýchkoli pochybností za své chování zasloužili.  

Ministryně spravedlnosti Helena Válková
Foto: Filip Jandourek

V politických kuloárech nějaký čas krouží informace na úrovni výroků lidí, kteří si nepřejí být jmenováni, že je pouze otázkou času, kdy se bude Babiš cítit dostatečně silný, aby odstranil Sobotku z místa premiéra a dosáhl by kýženého cíle, že by konečně řídil Českou republiku jako svou firmu. V těchto spekulacích se objevuje jako záminka k změně poměrů uvnitř vlády, která by ovšem zůstala ve stejném složení, mediální kampaň proti Sobotkovi na základě informací, které by ho měly diskreditovat, a souběžný útok na Sobotku coby předsedu ČSSD zevnitř jeho strany, kde by se pokusil převzít taktovku Michal Hašek.  

Fámy, fantazie, fantasmagorie? Třeba ano. Ale zkušenost velí s každým takovým náznakem, natož opakovaným, pracovat jako s hypotézou. Dejme tomu, že situace kritická pro Sobotku skutečně nastane. Víme s jistotou, že prezident ho nepodrží, a naopak nejsou žádné známky toho, že by odmítl jmenovat novým premiérem Babiše.  

K uskutečnění tohoto scénáře ovšem musí být ANO silné v kramflecích. V průzkumech volebních preferencí se tomuto hnutí zatím daří, nově je před ČSSD o více než šest procentních bodů. Kdyby Sobotka umožnil hlasy poslanců své strany debatu ve Sněmovně, která by ANO zákonitě ukázala ve slabším světle, Země by se sice nezastavila, ale získal by vůči svému koaličnímu partnerovi a potenciálnímu nepříteli aspoň chabý bonus. Odpracovala by to za něho, a ráda, opozice. A Babiš by z vlády neutekl. Má evidentně jiné plány.


Autor je komentátorem deníku Právo.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …