Anketa o absurdní poplatek 2011 vrcholí. Zapojte se i vy

24.02.2012 12:34

Finálové kolo ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek 2011 vrcholí právě v těchto únorových dnech. Již 1. března budeme znát vítěze, který z pohledu bankovních klientů ponese označení sazebníkové absurdity uplynulého roku. V průběžném hodnocení zatím vede poplatek za předčasně splacený úvěr. Můžete to změnit, hlasujte!

Anketa o absurdní poplatek 2011 vrcholí. Zapojte se i vy
Foto: Redakce
Popisek: OVB Vstřícná banka - logo

Do hlasování se zatím zapojilo téměř 15 tisíc čtenářů. 38 procent hlasujících jako nejabsurdnější poplatek označilo právě ten za předčasné splacení úvěru. V situaci, kdy se stáváme stále častěji svědky toho, že se dluhy nedaří splácet, se klienti jen velmi obtížně smiřují s tím, že je banky penalizují za odpovědné chování. „Poplatek za předčasně splacený úvěr je exotikou raných devadesátých let, je to dokladem impotence bank přinášet něco zajímavého, co by přitáhlo klienty, tohle klienty zahání,“ napsal v nominačním kole čtenář Ivo.

Na druhém místě se s 24,48 procenty získaných hlasů prozatím drží poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat. Zatímco v zahraničí jde o standardní službu, u některých bank v ČR se zřejmě natolik bojí nákladů na ošoupaná tlačítka na bankomatech, že tento poplatek s gustem vybírají. S odstupem více než osmi a půl procentního bodu na bronzové pozici zatím evidujeme poplatek za výpis účtu zaslaný elektronickou cestou.

Vášně v nominačním kole vzbuzoval i poplatek za vložení dalších údajů do příkazu k úhradě (jeden názor za všechny: „Jakýkoli poplatek za vložení čehokoli do příkazu k úhradě je absurdní, to má být součástí poplatku za ten příkaz. To už rovnou mohou chtít poplatek za vstup do pobočky nebo do místa, kde mají bankomat.“), který je se ziskem 11,21 % hlasů na čtvrtém místě. Finálovou pětici uzavírá neobvykle absurdní poplatek za vedení účtu zemřelého klienta. 

„Jsme rádi, že se soutěž opět setkává s velkou oblibou, ale ještě více nás těší fakt, že se bankovní klienti pomalu učí dívat kolem sebe. Uvědomují si, že vysoké ceny placené za běžné služby nejsou v pořádku a snaží se tuto situaci změnit,“ říká k probíhajícímu ročníku analytik Aleš Rod. „I po té, co vyhlásíme letošního vítěze, zůstane v sazebnících absurdit stále dost. A budou tam do té doby, než je přestanou klienti ochotně platit. Český bankovní trh je kritizovaný, často právem, ale i zde je z čeho vybírat. Stačí jen chtít,“ dodává Rod.

Průběžné pořadí (k 22. 2. 2012):

POPLATEK

HLASY

PODÍL

POPL 1: Poplatek za předčasně splacený úvěr

5655 hlasů 

38,17 %

POPL 2: Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat

3627 hlasů 

24,48 %

POPL 3: Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

2505 hlasů 

16,91 %

POPL 4: Poplatek za vložení dalších údajů do příkazu k úhradě (např. variabilního či specifického symbolu)

1661 hlasů 

11,21 %

POPL 5: Poplatek za vedení účtu zemřelého klienta (po dobu dědického řízení)

1368 hlasů

9,23 %

Celkem zatím hlasovalo: 14.816 bankovních klientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bankovnipoplatky.com

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…