Anna Šabatová: Ombudsmanovi nepřísluší komentovat politická rozhodnutí

22.02.2014 14:58

Prohlášení veřejné ochránkyně práv.

Anna Šabatová: Ombudsmanovi nepřísluší komentovat politická rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Veřejný ochránce práv má za úkol chránit osoby před protiprávním či jinak nesprávným jednáním úřadů a dalších institucí nebo před jejich nečinností. Má rovněž usilovat o respektování základních práv osob, které jsou omezovány na svobodě, a přispívá také k prosazování práva na rovné zacházení. K této činnosti sice zákon ochránci nesvěřuje rozsáhlé pravomoci. Přisuzuje mu však atributy, které této instituci dávají vážnost, důstojnost a přirozenou autoritu.

Zákon staví veřejného ochránce práv mimo politiku a politické zájmy – ať už jde o požadavky na osobnost veřejného ochránce práv, způsob jeho volby, ale také tím, že z jeho působnosti zcela vylučuje politické rozhodování.

Aby byla nezávislost a autorita ochránce zaručena, zákon mu i jeho zástupci přímo zakazuje, aby se věnovali jakékoli činnosti, která by mohla být „na újmu výkonu funkce a její důstojnosti“, nebo by mohla ohrožovat důvěru v nezávislost a nestrannost (§ 3 odst. 2 zákona o veřejném ochránci práv).

V souladu s tímto zákonným vymezením jsem se rozhodla neposkytovat vyjádření k záležitostem, které nesouvisí s působností ochránce a s jeho činností. Zejména se to týká politiky a politických rozhodnutí, včetně zahraniční politiky ČR a rovněž hodnocení politické situace v jiných státech.

Požádala jsem i svého zástupce, aby se rovněž zdržel vyjádření, která by mohla snižovat vážnost instituce veřejného ochránce práv a důvěru veřejnosti v ni.

Anna Šabatová, veřejná ochránkyně práv

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…