Antonín Dvořáček: Solidarita

03.03.2023 15:27 | Glosa

Jsem důchodce (68 let) a četl jsem vyjádření ministra Jurečky, že bychom my důchodci měli být mezigeneračně solidární. Poukázal na to, že například mladé rodiny se musejí vypořádávat s poklesem rodinných příjmů, což nijak nerozporuji. U mnohých to určitě tak je a já nemám problém být s nimi solidární!

Antonín Dvořáček: Solidarita
Foto: Andrea Novotná
Popisek: Paprika Penny Market

Pokud jsem to dobře pochopil, tak ta průměrná tisícikoruna, o kterou by se měla valorizace snížit, má putovat mladým rodinám s dětmi. Tak to, milá vládo, transparentně učiň. Starobních důchodců je zhruba dva a půl milionu. Matematicky to znamená, když 2,5 milionu vynásobíme jednou tisícovkou, že vláda rozdělí mezi rodiny s dětmi měsíčně dvě a půl miliardy korun, do konce roku potom miliard patnáct.

Ještě si dovoluji jednu poznámku. Jako dítě (mám dva mladší sourozence) jsem žil docela skromně, ale vlastně jsem nestrádal. V pubertě jsem si moc přál magnetofon a můj otec to vyřešil stručným NE, a dodal: „Máš kde spát? Máš co jíst? Máš po celý rok co na sebe? Máš v zimě teplo? Na vše, co se ptám, odpovídám za tebe ANO. Všechno, co jsem zmínil, ti s maminkou zajišťujeme. Je to naše povinnost a my si ji plníme a plnit budeme. Všechno ostatní je navíc (to navíc občas také bylo, často s tím, že si naši odpustili něco pro sebe sama). Až budeš dospělý, tak to pochopíš.“ A já to pochopil a svých rodičů si za to celý život vážím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.