Antonín Kustein: Stydím se

19.06.2013 7:28

V současné době prožívá náš stát a s ním samozřejmě i obyvatelé, kteří ho tvoří nejostudnější období od doby pokoření fašismem a možná od vzniku republiky v roce 1918.

Antonín Kustein: Stydím se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Fašismus k nám přišel zvenku a nedalo se mu vlastně zabránit, byl to celoevropský a posléze celosvětový vývoj, ale tento hnus jsme si zde vypěstovali sami vlastním přičiněním a slepou důvěrou v ty, kteří nejsou hodni ani našeho opovržení.  Někteří z Vás samozřejmě budou namítat, že tu byl komunistický diktát, ale tuto cestu si zvolila většina národa dobrovolně a vývojem se přežil. Lid si žádal změnu a vehementně jsme bez rozdílu zvonili klíči a volali po nových časech.

Teď je máme a já se za dvacet čtyři let jejich trvání stydím za to, že mi tehdy neupadla ruka.

Po sametové revoluci se zveřejňovalo v jak honosných vilách žili vrchní představitelé komunistického režimu. Sumy za tyto objekty které zveřejnil časopis Mladý svět, se pohybovaly kolem milionu, milionu a půl. Dobře přidejme k tomu nulu a jsme na dnešních cenách. To se ale tehdejší mocipáni moc neotáčeli.

Dnešní je několikanásobně předčili. Proto mě uráží, že vláda, která si dala do kréda boj s korupcí je sama nezkorumpovanější v dějinách.

Pan Nečas, který stojí v popředí a kterého už nehodlám nazývat předsedou vlády, je bohapustý lhář a zbabělec. V momentě, kdy proběhl zásah proti jeho soukmenovcům nejdříve napadl policii a orgány činné v tomto řízení, pak se zachoval jako zbabělec, když se vyslovil o tom, že asi došlo k přemíře horlivosti jeho podřízených, pak prohlásil, že okamžitě odstoupí pokud bude vzneseno obvinění a stále jen kličkuje jak vyplašený zajíc. Je ostudou být příslušníkem národa, který má vést takováto bezpáteřní a směšná karikatura politika, která národu lže a snaží se ze sebe udělat nevinného. Každý z nás přece ví, že vedoucí zodpovídá za svoje podřízené, jen naši nejvyšší představitelé si myjí ruce a háží vinu jeden na druhého. Stydím se za to, že se o této éře budou muset jednou učit naše děti a vnuci ve škole a budou se nás ptát, proč jsme s tím něco neudělali, proč jsme to trpěli.

Budeme muset asi na základě postoje pana Nečase přehodnotit i náhled a posuzování korupce a korupčního jednání. On obhajuje udělování trafik jako běžnou politickou praktiku. V tom s ním do určité míry souhlasím, až na drobnou maličkost. Doposud se trafiky udělovaly PO skončení mandátu, nebo PO odchodu z funkce, nikdy však nebyla nabízena trafika předem za odstoupení v případě nesouhlasného postoje. To i mírně dementní a politicky nevzdělaný občan velmi rychle pochopí a odsoudí. Opět velmi povedený a teatrálně v poslanecké sněmovně deklamovaný blábol.

Slováci po zveřejnění případu Gorila byli okamžitě v ulicích, v řadě evropských měst stačí, když se premiér nebo jiný člen vlády dopustí pouze slovní nepředloženosti a lidé stojí na náměstí a bojují o svoji budoucnost. Jen my zase sedíme a čekáme kam se to hne samo. To plně vyhovuje všem pánům lobistům a finačním oligarchům, neboť stačí vše skrýt, vyvést a zakamuflovat tak jako už se v našich novodobých dějinách stalo mnohokrát. Jak je možné, že náš nejvyšší finanční bůh při stanovování rozpočtů skučí jak vyhnaná krysa z díry, že nejsou finance, že musí škrtat a najednou se z něj má stát zachránce, který najde miliardy na původně a další miliardy na zřizování dalších vládních institucí.

Všem současným zástupcům vládnoucích stran bohužel vůbec nejde o stát a jeho obyvatele. Jsou stejně bezpáteřní a bezcharakterní jako jejich vedení. Nejde jim o nic jiného, než co nejdéle setrvat na svých teplých a finančně velmi dobře vystlaných postech co nejdéle bez ohledu na to, že stát, který jsme doufali, že v očích světa povznesou, zadupou na úroveň banánových republik. Nejde jim totiž ani o vlastní strany, protože by si jinak museli uvědomit jak jim škodí, jak je devastují a podrývají v očích potencionálních voličů.  Pevně se drží hesla „Po nás potopa.“

Tato vládnoucí garnitura ovšem zapomíná na jednu velmi podstatnou věc, a to že v momentě, kdy krédo naší republiky ve světě klesne na pro oligarchy únosnou míru, velmi rychle zapracují a zbaví se jich a sami je potopí. Oni nepotřebují stát se, kterým nikdo nechce nic mít, oni potřebují stát prosperující, alespoň v Evropě ctěný. To v současné situaci určitě nejsme.

Přeji hezké a brzké tonutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…