Antonín Rašek: Sedmdesáté narozeniny Severoatlantické aliance

06.04.2019 13:57

Kulatá výročí zrodu a našeho vstupu do Severoatlantické aliance jsou si daty v kalendáři blízko, i když je mezi nimi půl století. Kdybychom hledali první zásadní impuls, proč bylo NATO 4. dubna 1949 založeno, bylo by jím vystoupení Winstona Churchilla ve Fultonu, v němž kritizoval Sovětský svaz za politiku vůči zemím východní Evropy. Ty po válce připadly do jeho sféry vlivu.

Antonín Rašek: Sedmdesáté narozeniny Severoatlantické aliance
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

NATO bylo založeno podpisem Severoatlantické smlouvy dvanácti zakládajícími členy, jejichž počet se rozrostl na devětadvacet. Jediným závazným článkem ze čtrnácti je ten první ve znění: „Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě Spojených národů, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zapleteny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli Spojených národů.“ V praxi je nejvíce zdůrazňován článek pátý o vzájemné pomoci při napadení, který závazný není.

Reakcí na zřízení Západoevropské unie a Pařížské dohody umožňující v roce 1954 vstup Spolkové republiky Německo do NATO byla v roce 1955 založena Varšavská smlouva. Ta byla po rozpadu SSSR a zániku Německé demokratické repubilky v roce 1991 rozpuštěna.

NATO v období bipolarity zajišťovalo bezpečnostní rovnováhu, zvláště v Evropě. Nejkritičtějším obdobím byly korejská a vietnamská válka a kubánská krize, které se však odehrávaly mimo evropský kontinent.

Po pádu bipolarity a rozpuštění Varšavské smlouvy se krátce diskutovalo o další existenci NATO, což skončilo jeho angažmá v jugoslávské a zvláště afghánské válce.

Mezi současné nejvážnější alianční cíle patří vyřešení situace v Afghánistánu, vyjasnění situace na evropském východním křídle, modernizace armád a integrace jejich schopností. Na tom závisí prestiž a budoucnost této organizace.

(autor je sociolog)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…