Antonín Šebek: Proč se nám neříká celá pravda?

09.07.2014 17:40

Pokud jste nečetli článek pana Ivana Hoffmana "Smrt v Afghánistánu", tak jsem si dovolil jej použít v nezměněném rozsahu.

Antonín Šebek: Proč se nám neříká celá pravda?
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

Je neuvěřitelné co se dnes děje v mediích. Když budu kulantní, tak napíšu, že „se nepřesně informuje“ nejen o Ukrajině.  Od rána mi bylo divné, proč  se pořád opakuje v TV, že pan premiér si nechal předložit podrobnou informaci o tom, co se stalo našim vojákům v Afghánistánu.

Já jsem se pravdu dozvěděl až z internetové stránky deník.cz Abyste to nemuseli hledat: http://www.denik.cz/hoffmanuv_denik/smrt-v-afghanistanu-20140709.html

Přetiskuji v plném rozsahu:

Ivan Hoffman – Smrt v Afghánistánu

„V zemi, které nerozumíme a sotva porozumíme, zemřeli čtyři naši vojáci. Osudným se jim stalo rozdávání psacích potřeb afghánským školákům. Zmíněnou událost lze ale popsat i tak, že zahynulo jedenáct afghánských školáků, kterým se stalo osudným, že si brali psací potřeby od českých vojáků, zrovna když je údajně přijel na kole vyhodit do vzduchu (a sebe s nimi) talibánský bojovník.

Škoda je všech lidských životů: dětí, vojáků i toho sebevraha, který se nechal obelhat, že zabíjením lidí se zalíbí bohu… My ovšem přednostně truchlíme kvůli našim.

O tom, do jakých misí poslat naše profesionální vojáky, rozhodují politici. Protože mají za případné oběti politickou odpovědnost, pochopitelně vždy řeknou, že vojáci nezemřeli zbytečně, že položili život za hodnoty jako je demokracie anebo svoboda. Veřejnost to ale tak jednoznačně nevidí a hodně lidí má politikům za zlé, že hazardují s životy našich vojáků i v misích, které příliš nedávají smysl. Zrovna z Afghánistánu, kde nad divnými lidmi, co si neváží lidských životů nelze vyhrát, jsme na odchodu, aniž bychom uměli říct, co přínosného jsme vybojovali. Místo toho konstatujeme, že naši vojáci bojují statečně, obětavě, těší se respektu a důvěře svých spolubojovníků, takže se za ně nemusíme stydět.

O smyslu vojenských misí se pravidelně hovoří tehdy, když v nich naši vojáci zemřou. To ale vůbec není vhodná chvíle. Pieta velí hledat smysl oběti i tam kde není, neboť říct, že vojáci zemřeli zbytečně, by bylo cynické. A hlavně by to nebyla pravda. Voják, který plní rozkaz, nikdy neumře zbytečně. To je protimluv. Může být pouze zbytečně poslán na smrt. Což se bohužel děje. Odjakživa a jistě i dnes.“ Konec citátu.

Ano, slyšel jsem, že na nějakou chvíli omezí naši vojáci v Afghánistánu „průzkumné pochůzky“ mezi obyvatelstvem.  Aby naši vojáci v plné polní roznášeli prací potřeby po školách, to museli hrdí Afghánci považovat (opět jemně řečeno) za „neohrabanost“.

Kdyby ty tužky (pouze s místními klikyháky) předali nějkému jejich ministrovi školství, tak by se jich většina někde cestou „ztratila“, to je fakt. Faktem však je, že v tamních školách si žák tužky moc neužije. Žákyně se takřka nevyskytují. Donekonečna se sborově opakují citáty z Koránu.  

Vojáci však pracují výhradně na rozkaz, zvlášť v takovýchto končinách. Pochůzku s propisovačkami musel někdo předem projednat a tím se nechtěně dostalo echo na nepravá místa. Autor tohoto rozkazu se nepochybně nezjistí.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…