Asociace Dítě a Rodina: Výzva vládě ČR k jejímu programovému prohlášení v oblasti péče o ohrožené děti

09.01.2018 17:00

Asociace Dítě a Rodina vyzývá vládu, aby do svého programového prohlášení včlenila svůj slib z volebního programu, že bude „pracovat na tom, aby u nás, jako v jedné z posledních zemí v EU, děti postupně vůbec nemusely být umisťovány do kojeneckých ústavů“.

Asociace Dítě a Rodina: Výzva vládě ČR k jejímu programovému prohlášení v oblasti péče o ohrožené děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Kromě rozvoje terénních služeb pro rodiny a děti považujeme v oblasti péče o ohrožené děti za klíčové, aby se Česká republika konečně posunula směrem k rozvinutým zemím, které berou nejlepší zájem dítěte opravdu vážně a uzákonila věkový limit pro umisťování dětí do ústavní péče. „Ústavní péče má prokázané a neoddiskutovatelné negativní dopady na malé děti. Je třeba, aby se vláda k tomuto problému jasně postavila a splnila to, co slibovala před volbami“, říká Věduna Bubleová, předsedkyně Asociace Dítě a Rodina.

Oproti 7 bodům ve volebním programu ANO v oblasti péče o ohrožené děti se programové prohlášení vlády v dané oblasti omezuje na pouhých pár vět, navíc velmi vágních, typu „…Zachováme variabilitu forem náhradní péče a budeme ji rozvíjet…“. Jednobarevná vláda nemusí dle názoru Asociace dělat kompromisy vůči svým koaličním partnerům, protože žádné nemá. Neexistuje tedy žádný důvod, proč zrovna takto zásadní otázku jako je omezování ústavní péče pro malé děti, ke které navíc strana zaujala jasné stanovisko, do programového prohlášení nedat.

Asociace apeluje na vládu, aby ukázala, že jí zájem dítěte není lhostejný a realizovala systémové změny, které předchozí vláda nebyla schopna uskutečnit, ačkoli relevantní klíčová ministerstva byla v gesci jedné vládní strany. „Žádné pobytové zařízení nemůže dětem nahradit rodinu. Jsme povinni udělat vše pro zachování práva dítěte vyrůstat v rodině“, vyzývá paní Věduna Bubleová.

Asociace Dítě a Rodina sdružuje 70 organizací působících v oblasti péče o ohrožené děti napříč celou Českou republikou. Cílem Asociace je změnit systém tak, aby české zákony skutečně naplňovaly nejlepší zájem dítěte a umožnily každému dítěti vyrůstat v rodinném prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…