Asociace cestovních kanceláří: Systematické kontroly cizinců se budou týkat občanů téměř šedesáti mimoevropských zemí

16.11.2016 19:57

Elektronické cestovní povolení při cestách do Schengenu by mělo platit od r. 2020, pro cestovní ruch je zásadní otázka rychlosti zpracování povolení.

Asociace cestovních kanceláří: Systematické kontroly cizinců se budou týkat občanů téměř šedesáti mimoevropských zemí
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

Evropská komise v letošním roce navrhla zavedení Evropského systému elektronického cestovního povolení při vstupu do zemí Schengenu, tzv. ETIAS. Podle Evropské komise, toto opatření reaguje na sérii teroristických útoků a imigrační vlnu v loňském a letošním roce, ovšem dle Komise vzrůstají bezpečnostní obavy z cestujících, kteří vstupují do schengenského prostoru legálně, i v rámci bezvízového styku. Přestože se jedná o omezení při vstupu turistů na území Schengenu, je v současné době bezpečnost na prvním místě a je podstatná evidence a přehled o všech cestujících přijíždějících do Evropy. 

Systém cestovního povolení ETIAS je podobný systému registrace v USA, Kanadě, Indii, Austrálii či Turecku. Navrhovaný poplatek je ve výši 5 EUR (cca 135 Kč), jež je z pohledu ostatních poplatků za registraci a povolení srovnatelná a poměrně přijatelná (v USA: 14 USD, cca 330 Kč; v Kanadě: 7 CAD, cca 130 Kč). Z pohledu dopadů na cestovní ruch je však zásadní otázka, jak rychle budou informace cestujícího zpracovány a cestovní povolení uděleno. Pokud se Evropa inspiruje vzorem z USA či Kanady, kde registrace do systému trvá 5-10 minut a povolení ke vstupu je uděleno obratem, maximálně do 72 hodin, měl by být negativní dopad zcela minimální.

Systematické kontroly cizinců se budou týkat občanů téměř 60 mimoevropských zemí s bezvízovým stykem se zeměmi Schengenského prostoru, např. turistů z USA, Kanady, Jižní Korey, Japonska či Izraele. Mezi kritéria systému ETIAS patří např., aby žadatel neměl ve vízovém informačním systému zamítnutou předchozí žádost o vízum, jeho cestovní doklad nesmí být hlášen v databázi Interpolu jako odcizený a být předmětem záznamu v Schengenském informačním systému, žadatel nesmí být v seznamu Europolu a musí splňovat podmínky pro vstup definované v budoucím Schengenském hraničním kodexu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…