Bohuslav Čížek: Průmysl se po krizi zotavuje stále víc

10.05.2014 15:00

Výsledky průmyslu zveřejněné ČSU potvrdily, že první čtvrtletí bylo poměrně úspěšným zahájením roku 2014, přinejmenším pro sektor průmyslu.

Bohuslav Čížek: Průmysl se po krizi zotavuje stále víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Průmyslová produkce v březnu meziročně vzrostla o 8,7 % a březnový objem produkce lze považovat za velmi úspěšný v posledních letech, v podstatě se jedná o hodnotami produkce nejlepší „pokrizový“ březen. Data ČSU za výsledky průmyslové produkce, zakázek či konjunkturálních průzkumů dokládají pokračování relativně pozitivních hodnot v meziročním srovnání a navázala na „zlepšující se trend“ z druhé poloviny loňského roku. I když je nutné výsledky číst s určitou opatrností a podívat se při hodnocení trochu blíže na jejich strukturu a souvislosti, lze bezpochyby výsledky v kontextu vývoje posledních let vnímat jako pozitivní signály.

Výsledkům produkce v prvním čtvrtletí samozřejmě dominovala dynamika sektoru výroby motorových vozidel a jeho dodavatelů. Kladné hodnoty, samozřejmě v kontextu problémů posledních let a tudíž k velmi nízkým srovnávacím základnám, se podařilo v posledních měsících dosáhnout a udržet i v sektorech jako výroba počítačů, elektronických a optických zařízení či výroba základních kovů. Jak jsme uvedli v minulém komentáři, dlouhodobě stabilní a kladné výsledky má sektor výroby strojů a zařízení a mírný pokles v únoru se potvrdil jako výkyv. Samozřejmě čísla za samotnou produkci ještě nemusí vždy znamenat vyšší ziskovost, důležitý je také vývoj cen vstupů a výstupů, ale jsou jedním z faktorů pro lepší hospodářské výsledky.

Pokračování poměrně solidního vývoje zakázek indikuje pokračování růstu produkce i pro druhé čtvrtletí. Samotné míry meziročních růstů nemusí být po celý tento rok již tak vysoké, ale jejich pokles rozhodně neočekáváme. Tempa růstu zakázek se v hodnotách mezi zhruba 10 a 20 % pohybovala od konce loňského léta a nastartovala tak dobrý trend po špatných výsledcích přelomu roku 2012 a 2013. Tento vývoj potvrdil i březnový nárůst hodnoty nových zakázek o 16,6 %, kde dvojcifernými čísly rostly jak zakázky z tuzemska (14,1 %), tak ze zahraničí (17,9 %). Začínají se tedy objevovat náznaky větší stabilizace domácí poptávky. Primární zůstává ale poptávka zahraniční. Hodnotovým výsledkům například tržeb z exportu či korunové hodnotě zakázek ze zahraničí pomáhá samozřejmě i slabší koruna. Významným faktorem jsou ale výsledky našich hlavních obchodních partnerů. Výsledky zahraničního obchodu za první čtvrtletí, které pokračují v dosahování rekordních hodnot, naznačují, že tato položka bude opět patřit k hlavním faktorům růstu HDP. Z pohledu sektorů zůstává hlavním tahounem výroba motorových vozidel. Dále výrazně vzrostly zakázky ve výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků či u výroby elektrických zařízení. Pokles zakázek zaznamenaly dva sektory, a to výroba ostatních dopravních prostředků či výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků, kde jsou ale měsíční výkyvy běžným jevem.

Potvrzením pozitivního vývoje je také dubnový index nákupních manažerů (PMI) ve výrobním sektoru, který dosáhl hodnoty 56,6. Příznivou informaci poskytuje i pohled na jednotlivé složky tohoto indexu, kde výsledné saldo bylo dáno kladným příspěvkem všech složek – například vyšší mírou nových zakázek, produkce či zaměstnanosti. Lepší výsledky přišly v dubnu i ze zemí euro zóny či Německa, kde je známým jevem posledních let je korelace výsledků tuzemského výrobního sektoru s právě těmito oblastmi. Celkově se zatím ukazuje, že průmyslová produkce bude kladným přispěvatelem k celkové ekonomické výkonnosti ČR. Pokračování pozitivního vývoje zakázek potvrzují i závěry šetření Svazu průmyslu a dopravy a ČNB, uskutečněného mezi nefinančními podniky za 1. čtvrtletí 2014.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.