Bývalí protidrogoví koordinátoři: Odbor protidrogové politiky musí zůstat mezirezortní, zkušenosti mluví jasně

04.07.2019 20:10

Tiskové prohlášení bývalých národních protidrogových koordinátorů

Bývalí protidrogoví koordinátoři: Odbor protidrogové politiky musí zůstat mezirezortní, zkušenosti mluví jasně
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Od ledna 2020 má dojít k přesunutí agendy Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR pod Ministerstvo zdravotnictví. Jsme přesvědčeni, že tento krok zásadním způsobem ohrozí fungování české protidrogové politiky. Kromě ztráty mezirezortní nezávislosti a koordinace, také hrozí snížení dotací na financování nepostradatelných služeb, což může znamenat, že některé z nich zaniknou bez náhrady.

Jako bývalí národní protidrogoví koordinátoři tímto žádáme o změnu stanoviska o dalším směřování a koordinaci protidrogové politiky a žádáme její ponechání pod Úřadem vlády ČR. Žádáme také současnou protidrogovou koordinátorku paní Jarmilu Vedralovou, aby učinila veškeré kroky k nápravě situace.

Naše národní protidrogová politika doposud byla pozitivně hodnocena i v zahraničí a je často dávána za vzor. Jedním z důvodů její úspěšnosti je právě její meziresortní a nadstranické zařazení, které umožňovalo koordinovat činnost nad rámce rezortů zdravotnictví, vnitra, sociálních věcí, školství, financí, zahraničních věcí či spravedlnosti.

Česká protidrogová politika je však úspěšná právě proto, že se až dosud tvořila vždy za účasti odborníků. Přesto i za dob našeho působení v rolích národních protidrogových koordinátorů, naposledy na jaře loňského roku, docházelo k pokusům o přesun protidrogové politiky pod některé z ministerstev. Doposud se nám proto vždy podařilo na základě pragmatických argumentů, praktických zkušeností a také s ohledem na ekonomické aspekty obhájit, že přemístění odboru je špatným krokem, který nejen že ohrožuje samotnou práci s lidmi ohroženými návykovým chováním a jejich blízkými, ale staví do rizika i nenahraditelné služby působící v této oblasti. S vedením protidrogové politiky máme bohaté zkušenosti a jsme hluboce přesvědčeni, že ji není možné - má-li být účinná - zastávat jinak, než nezávisle a mezirezortně.

V Praze dne 4. 7. 2019

Bývalí národní protidrogový koordinátoři:
Kamil Kalina v.r.
Josef Radimecký v.r.
Pavel Bém v.r.
Jindřich Vobořil v.r.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…