D.O.S.T.: Zápas o akademické svobody musí být především zápasem za svobodu idejí

29.02.2012 10:40

Otevřený dopis vedení Akce D.O.S.T. studentům českých vysokých škol

D.O.S.T.: Zápas o akademické svobody musí být především zápasem za svobodu idejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti na přednášce. Ilustrační foto

Vážení studenti,
se zájmem sledujeme veřejné aktivity, jimiž vyjadřujete své postoje a názory na současnou situaci českého vysokého školství. Respektujeme a sdílíme Vaši snahu o uchování akademických svobod a nezávislosti vysokých škol, která nám v mnohém připomíná ideály, jež jsme se kdysi také, jako vysokoškolští studenti roku 1989, snažili prosazovat do veřejné diskuse. Považujeme však za nešťastné, že do čela Vašich aktivit pronikly síly, representované například profesorem Tomášem Halíkem, které se jim snaží vtisknout jednostrannou ideovou orientaci a využít je k prosazování vyhraněně politických cílů. Jedná se o zřetelnou manipulaci, kterou je třeba jasně pojmenovat a odmítnout.

V zápase o akademické svobody musí jít v prvé řadě o svobodu idejí, svobodu myšlení a svobodu projevu, tedy hodnoty, jež jsou v přímém protikladu vůči dlouhodobému působení výše zmíněných sil. Ty totiž, ve jménu subjektivně stanoveného „dobra“, zpochybňují základní občanská práva a svobody, tvrdě prosazují ideologii multikulturalismu na poli společenském, politickém i právním, kádrují myšlenky i konkrétní osoby podle zásad politické korektnosti a organizují bezohledné mediální kampaně proti svým ideovým oponentům ve snaze je umlčet, popřípadě existenčně zničit. Působí až tragikomicky, když se právě představitelé těchto sil dnes pokrytecky chápou otěží, aby nespokojenost „zdola“ zapojili do svých strategií a upevnili si své letité pozice.

Cítíme proto povinnost tímto dopisem na uvedené skutečnosti upozornit a připomenout Vám, všem aktivně vystupujícím studentům, abyste se nenechali kormidlovat autoritou profesionálních „osobností“ a opravdu dobře vážili, které veřejné akce a proč se účastnit i komu a proč vlastně dát svou důvěru a podporu.

Přejeme Vám, akademické obci a celé české společnosti odvahu ke skutečně svobodnému myšlení a životu.

V Praze dne 24. února 2012

Michal Semín, předseda Akce D.O.S.T.

Petr Bahník, místopředseda Akce D.O.S.T.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …