Dana Bočková: Otevřený dopis proti zrušení pořadu Kupředu do minulosti

12.12.2016 9:07

S příchodem nového generálního ředitele Českého rozhlasu se ruší pořad Martiny Kociánové Kupředu do minulosti. Tento pořad byl vždy zajímavý nejen výběrem hostů, kde dostávali prostor mj. hosté jako pan Cílek, Kuras, Frýbort, Tomský a další, které mnoho nevídáme, ale též citlivým moderováním paní Kociánové.

Dana Bočková: Otevřený dopis proti zrušení pořadu Kupředu do minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého rozhlasu

Generálnímu řediteli Českého rozhlasu panu Mgr. René Zavoralovi:

Vážený pane generální řediteli,

protestujeme proti ukončení pořadu Kupředu do minulosti, který byl unikátní jak výběrem hostů, tak citlivým a kultivovaným moderováním Martiny Kociánové.

Tento pořad byl unikátní a nenahraditelný, dostávali v něm prostor vzácní hosté, které jinde není mnoho slyšet a moderátorka zvládala velmi dobře někdy i napjaté situace.

Oceňovali jsme inteligentní dotazy, nenávodné otázky, kterými se paní Kociánová nesnažila hosty dotlačit do některého jí blízkého myšlenkového konstruktu, jak to občas slýcháme u jiných moderátorek pořadů, neskákala hostům neuroticky do řeči.

Vážený pane řediteli, prosím, zvažte ještě jednou zrušení tohoto pořadu. Pokud jeho důvodem byly volby nemainstreamových hostů, kteří nerazili vždy ten pravý, jediný a správný názor, jak se mnoho lidí domnívá, je to velmi špatný signál o stavu demokracie ve vysílání Českého rozhlasu.

Dějiny vždy ukázaly, že cenzura nebyla tou správnou cestou. Demokracie má sebeočistné procesy, ve kterých si lidé vyberou to, co souzní s jejich naladěním a nezajímavé nechají zapadnout, není potřeba jim podstrkovat to, co si mají myslet a umlčovat ty, kteří se nelíbí. I když někteří měli problém s výběrem hostů paní Kociánové, je chybou jejich tlaku ustupovat a zavádět nějakou cenzuru. Pak již opouštíme půdu demokracie a vracíme se tam, kam nikdo z nás nechce.

Věřím, že tito kritici mají vždy možnost přeladit, ale nám, kteří její pořad oceňovali a měli rádi, už žádná alternativa ve Vašem médiu nezbyla.

Připojit se můžete svým podpisem ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…