Daniel Veselý: Bolívie s Moralesem potřetí

17.10.2014 9:31

Bývalý pěstitel koky a první „domorodý“ bolivijský prezident Evo Morales již potřetí obhájil prezidentský post a měl by úřadovat do roku 2020. Podle očekávání Morales ve volebním klání snadno zvítězil díky slibu, že zkonsoliduje sociální reformy, jež dramaticky snížily chudobu a prohloubily roli státu v ekonomice, která primárně stojí na těžbě zemního plynu a ropy.

Daniel Veselý: Bolívie s Moralesem potřetí
Foto: wikipedia
Popisek: Evo Morales

Bolivijský prezident Morales se jak na domácí půdě, tak ve světě řadí k prominentním lídrům, kteří se vehementně staví proti regionální a světové hegemonii Spojených států a před neoliberální doktrínou volného trhu preferují ekonomiku socialistickou. 

Kandidát vládnoucí strany Hnutí za socialismus (MAS) po rychlém sečtení odevzdaných voličských hlasů s 61 procenty porazil svého nejbližšího rivala Samuela Doriu Medina, jenž získal 24 procent. Vzhledem k faktu, že Morales se prezidentského úřadu poprvé ujal už před osmi lety, lze hovořit o jeho volebním triumfu.

Důvody popularity bolivijského prezidenta jsou nicméně nasnadě. Bolívie dlouhodobě patřila k nejchudším zemím latinskoamerického regionu. Byla obdobně jako sousední státy sužována proamerickými diktaturami, puči a politickou labilitou obecně. Charismatický „domorodý farmář“ počínaje rokem 2006 investoval výnosy z těžby zemního plynu a ropy do sociálních programů, školství, zdravotnictví, dále pak do oprav poničené a předchozími vládami zanedbávané infrastruktury.

Po dobu Moralesova vládnutí rostla ekonomika Bolívie v průměru o 5 procent ročně a prezidentovi se dostalo chvály dokonce i od finančníků z Wall Street za dosažení rozpočtového přebytku. Moralesově vládě se též podařilo posílit marginalizované vrstvy společnosti, zvýšit zaměstnanost, zajistit růst mezd a snížit míru extrémní chudoby, v níž žila více než třetina obyvatelstva. Nicméně Bolívie nadále zůstává jednou z nejchudších zemí v Latinské Americe.

Tato fakta je nutné ozřejmit v širším historickém kontextu. Předchozí vlády, jejichž představitelé požívali hluboké sympatie Bílého domu, jednoduše rebelantské aktivisty a členy opozice masakrovaly a národní nerostné bohatství výhodně prodávaly zahraničním korporacím. 

Většina Bolivijců živořila v chudobě a neměla na chod společnosti, natož státu absolutně žádný vliv. Je proto zapotřebí vnímat zásadní rozdíly a změny v politickém kurzu bolivijského establishmentu před rokem 2006 a poté. To se ostatně projevilo i v těchto volbách, kdy opět prohráli kandidáti, již zastupují všelijaké lobbistické instituce.

Morales má nyní dostatečnou a silnou pozici, aby mohl dál rozvíjet reformy „domorodého socialismu“, v jehož rámci znárodnil klíčová průmyslová odvětví, telekomunikace a vodohospodářství. 

Jeho političtí rivalové chtěli šesti milionům oprávněných voličů nabídnout přesvědčivější ekonomickou vizi a zároveň poukazovali na přetrvávající nešvary v zemi, jako je vysoká míra korupce, zvláště pak v soudnictví, či prosperující obchod s drogami. Staronový prezident byl opozicí obviněn z toho, že ovlivňuje justiční orgány a porušuje ústavu, jež setrvání v prezidentském úřadě limituje na dva mandáty, kdežto Morales započal třetí mandát.

Medina se v předvolební kampani snažil oprostit od image byznysmena, cestoval po celé zemi a snažil se přesvědčit bolivijský elektorát, že by Bolívii vedl lépe než Morales. Nicméně neuspěl, protože značná část voličů profituje ze sociálních reforem implementovaných právě Moralesem a jeho politickou platformou MAS. Navíc se očekává, že MAS získá v bolivijském Kongresu většinu, a jeho zástupci budou moci snáze prosazovat prezidentem navržené reformy.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…