Daňový expert: Spropitné může hostinským zkomplikovat elektronickou evidenci tržeb

14.11.2016 15:48 | Zprávy

Spropitné představuje pro personál restaurací významnou část příjmu. Často bývá jedinou motivační složkou, která zvyšuje výdělky číšníků a servírek nad úroveň oficiálně vyplácené minimální mzdy. Elektronická evidence tržeb (EET), jejíž ostrý start je už jen otázkou dnů, ale může se zavedenými zvyklostmi pořádně zamíchat.

Daňový expert: Spropitné může hostinským zkomplikovat elektronickou evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„I když to není zvykem, i spropitné by mělo správně podléhat zdanění, a pokud je součástí odměny zaměstnanců, pak také odvodům pojištění,“ upozorňuje Jaroslava Hanková, vedoucí týmu daňových poradců skupiny Apogeo.

Podnikatelé, kteří zatím na plnění těchto požadavků příliš nedbají, by si podle ní měli uvědomit, že i v tomto směru se s ostrým startem elektronické evidence tržeb může hodně změnit. Přinejmenším tam, kde hosté útratu platí kartou a o spropitné navyšují takto uhrazenou částku.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

EET a živnostníci

Fakt myslíte, že je EET nějakým přínosem? Vím, že pořád omíláte, kolik miliard přinesla do rozpočtu, ale máte pro to nějaký důkaz? Kdo chce mít z lidí něco levněji (např. opravu auta), obejde se přeci bez účtenky, tak to bylo vždy a nyní to platí dvojnásob a tohle přeci EET absolutně neřeší. Nemyslí...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

IVK: Otevírání tajemné Masarykovy obálky smutným obrazem společnosti

11:34 IVK: Otevírání tajemné Masarykovy obálky smutným obrazem společnosti

Denní glosa Institutu Václava Klause