Dáša Macháčková: Propad HDP EU povede letos ke ztrátě 700 tisíc pracovních míst

06.12.2012 10:51

Evropská komise ve středu 28. listopadu 2012 zveřejnila Roční analýzu růstu na rok 2013, kterou zahájila již třetí evropský semestr koordinace národních hospodářských politik s Paktem o stabilitě a růstu a strategií Evropa 2020.

Dáša Macháčková: Propad HDP EU povede letos ke ztrátě 700 tisíc pracovních míst
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Pro následující rok stanovila Evropská komise pět hlavních priorit: 1. provádět diferencovanou fiskální konsolidaci zohledňující růst, 2. obnovit běžné úvěrování ekonomiky, 3. podpořit růst a konkurenceschopnost, 4. řešit nezaměstnanost a sociální dopady krize 5. a modernizovat veřejnou správu. BUSINESSEUROPE u příležitosti zveřejnění analýzy publikovala svůj podzimní Ekonomický výhled. Podle něj lze v letošním roce v EU očekávat propad HDP o 0,2 % (v eurozóně o 0,6 %) a růst v roce 2013 jen ve výši 0,5 % (resp. 0,1 % v eurozóně), což povede ke snížení pracovních míst o 700 tisíc v roce 2012 a o 400 tis. v roce 2013. Roční analýza růstu je spolu s doprovodnými zprávami a podzimním Ekonomickým výhledem BUSINESSEUROPE ke stažení na webových stránkách Svazu průmyslu http://www.spcr.cz/evropska-komise/rocni-analyza-rustu-2013-zahajila-treti-evropsky-semestr. Z výše uvedeného je zřejmé, že EU zaostává za svými cíli a jejím ústředním motem je pokračovat v reformách. Ve všech pěti oblastech je zapotřebí výraznějšího pokroku, aby došlo k přiblížení k inteligentnímu a udržitelnému evropskému hospodářství.

Evropská komise proto důrazně vyzývá: „Přestože politiky EU začínají přinášet výsledky – deficity se snižují, napětí na finančních trzích se uvolňuje a v některých členských státech se objevují známky rostoucí konkurenceschopnosti – pro zajištění udržitelného růstu a pracovních míst je třeba pokračovat v reformách, což je také ústředním motivem letošní Roční analýzy růstu.“

V závěru Roční analýzy růstu se píše: "Hospodářství EU jen pomalu vybředává z nejhlubší finanční a hospodářské krize za posledních několik desetiletí. Startovní pozice členských států se různí stejně jako charakter a rozsah výzev, kterým čelí, a s tím související tempo reforem. Situace je i nadále křehká. Provádění reforem probíhá a hospodářství se stále výrazně přizpůsobuje. Objevují se ale náznaky, že během příštího roku dojde k oživení. V těch členských státech, které provedly hluboké reformy, začalo jejich úsilí přinášet výsledky: nerovnováha se snižuje a konkurenceschopnost se zvyšuje."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Fragmenty.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.